Учени по следите на праисторията на Глуфишево

Поглед към Глуфишево от Кале баир, където в Късната античност и Средновековие е била разположена крепост.

Обходи, организирани от Регионалния исторически музей в Сливен

Наши археолози, техни колеги от САЩ и доброволци от Германия проучват долината на Тунджа

Вино или зехтин от Тасос

Археолози от Регионалния исторически музей в Сливен, Нов български университет, млади учени от Чикагския университет и доброволци от Германия провеждат съвместни археологически обходи в долината на Тунджа в община Сливен, съобщиха от РИМ.

Целта на тазгодишната, втора поред кампания, е да се проучи землището на село Глуфишево. То е известно с укреплението от Късната античност и Средновековието, което е разположено на височина над селото. Сегашните проучвания обаче допринесоха за разкриването на неизвестни досега обекти. Каменната брадва, постъпила във фонда на сливенския музей през 80-те години на ХХ век и върхът на кремъчна стрела, открит през 2023 г., показват, че в равнинните части на землището на Глуфишево през новокаменната епоха (6 хил. пр. Хр.) възниква селище.

Кремъчният връх на стрела и каменната брадва показват, че през новокаменната епоха ниските части край днешно Глуфишево са били обитавани.

През следващия период - каменно-медната епоха (5 хил. пр. Хр.) - настъпва значителна промяна: селището се изтегля на високо върху плато, което в миналото е било покрито с гори. Този период се отличава с много гъста селищна мрежа, демографско развитие и социално разслоение. Конфликтите за суровини, земя и други ресурси не подминават и селището, открито при обходите от тази есен. То е било подпалено, разрушено и напуснато завинаги.

Открити са и две селища от късножелязната епоха (V-I в. пр. Хр.). Фрагменти от амфори показват, че обитателите на землището на Глуфишево са внасяли вино или зехтин от Тасос. Може би от тази епоха датират и първите пътни връзки между селищата, съхранени в спомена на местното население като “големия калдъръм” (свързващ селището с древния град Кабиле) и “малкия калдъръм” (трасето му през римската епоха може да се проследи до Августа Траяна, днешна Стара Загора).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони