Прабългарите отново в лукс в „Игри на волята“ Траки ще спят в рибарската хижа, красивите Славяни отиват на безлюдния плаж

Забравен багаж спря движението на метрото до летище София

Наградите “Еми”: Бесен феминизъм и трансджендър активизъм

Руски свещеници протестираха срещу управлението на Путин

ЕС да разпределя бежанци по квоти

Русия издирва американски информатор

Мъжът, откраднал картини на Майстора: Много съжалявам, че съм влизал в тази къща

Таен руски чат без американци Политици и бизнесмени заключиха телефоните си

Гостуване в Горна Оряховица носи трофеи на ЦСКА

Президентът Радев: Крайно време е България да се включи в европейските програми за въгледобивни региони в преход

На какви почивки имате право, когато работите на компютър

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 24 септември 2019

Президентът Радев в Ню Йорк: България и САЩ са стратегически съюзници и не следва да има ограничение за визите

39% от семейния бизнес е в търговията 104 хил. са фамилните предприятия в страната

Барикадиралият се мъж в блок в София заплашвал с убийство собственик на охранителна фирма

Учени: Преславската колекция от византийски печати без аналог Трима шуменци представиха България на симпозиум по сфрагистика

Тримата шуменски учени доц. Тодоров /вляво/, доц. Женя Жекова и проф. Йорданов

Точно 40 г. след разкриването й Стратегията (сградата на стратега, управителя б.а.) в Дворцовия център на старата столица Велики Преслав остава единственото място в света, където са открити стотици византийски печати в естествена археологическа среда при разкопки и точно датирани. Специалисти в тази сфера от цял свят продължават да се позовават на нашите находки от 971-1088 г. Това става ясно от изнесената информация по време на ХХII Международен симпозиум по византийска сфрагистика, домакинстван от Ермитажа в Санкт-Петербург, Русия. България е била представена от трима учени от Шумен – проф. Иван Йорданов, доц. Тодор Тодоров и доц .д-р Женя Жекова.

Над 40 доклада в сферата на византинистиката и сфрагистиката обсъждали от 26 до 31 май специалисти и всички продължават да се равняват по уникална преславска находка, разказва след завръщането си пред „Труд“ доц. Жекова.

Стратегията във Велики Преслав, обитавана от представителя на централната византийска власт след превземането на града през 971 г., си остава единствената сграда, където по време на разкопки, на място се откриват над 500 печати. „Нашето откритие е жалонирано като образец, по него продължават да се равняват всички останали. Докладите ни бяха свързани с намерените печати и генерални изводи върху тях“, каза още доц. Жекова.

През 1998 г. Преслав с богатата си колекция е бил домакин на VI-ия симпозиум по византинистика и сфрагистика, който се провежда веднъж на 4 години. В Ермитажа е втората по големина в света колекция с печати – 12 000 екземпляра. Най-голямата е в Дъмбъртън Оукс, филиал на Харвардския университет във Вашингтон – 16 000. Находките и в двете богати сбирки обаче, са откупки с въпросителни около тях, а преславските са ситуирани в археологическа среда и точно датирани. Затова още дълги години ще бъдат обект на специално внимание от специалистите по сфрагистика.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.