Учени произведоха водка от заразения район на Чернобил

Водката е кръстена „Атомик“, но я наричат и „Чернобилка“

Първата в света водка, която е направена изцяло от продукти, отгледани в ограничената заради отровите зона, около избухналата преди години атомна централа „Чернобил“ вече е факт, съобщи Би Би Си. Новината се превърна в световна сензация. Стана ясно, че екип от авторитетни британски учени съвместно с опитни украински агрономи са дестилирали традиционното руско алкохолното питие от ръж и вода, които добити от изоставената зона, разположена около авариралата през 1986 година атомна централа.

Водката се нарича „Атомик“, разказа по Би Би Си професор Джим смит. Той подчерта, че въпреки даденото u име, тя изобщо не е радиоактивна. В отговор на големия интерес, той даде допълнително обяснение:

„Водката „Атомик“ в никакъв случай не е по-радиоактивна от всяка друга водка, произведена в която и да е държава. Проверихме внимателно това. Две от най-добрите лаборатории в света изследваха водката за радиоактивност и не откриха абсолютно нищо“, казва той. Според украинския агроном доктор Генади Лаптев, получената чиста водка показва, че земята около Чернобил се е възстановила вече и пак може да се използва за земеделие, както преди.

„Това означава, че ние не трябва да изоставяме земята, а да я използваме за различни неща и да произведем от нея нещо напълно чисто от радиация“, посочва той.

Засега е произведена само една бутилка от водката, прочула се още и под името „Чернобилка“. Но екипът от учени производители се надява продуктът да се продава много добре. Учените заявяват, а всички приходи от него ще отидат не за нещо друго, а за подпомагане на украинските общини, които все още не могат да се възстановят икономически от най-пагубния ядрен инцидент в света.

Коментари

Задължително поле