На 23 май 2019 да почерпят

Лидерът на Камарата на общините в британския парламент подаде оставка заради Брекзит

Златна гъска храни „еколозите“ Прибират милиони евро за опазването на „застрашения вид“

НАТО обяви, че срещата на върха в Лондон тази година ще бъде на 3 и 4 декември

Генералният директор на ЮНЕСКО идва в България

Балъков се разделя с „Етър” с емоционално обръщение към феновете

Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

Стоичков дари Албер II с албум и екип

Данъци за отдаване на апартамент и кола на туристи

За 24 пъти бяха връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство

Маршал Халифа Хафтар отказа предложение за примирие в Либия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 май 2019

Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор) Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Вижте документалния филм на Би Би Си за отвлечените деца от норвежката служба за закрила на детето „Барневерн“ (видео със субтитри)

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

Учени създадоха синтетичен алкохол, който не причинява главоболие и махмурлук

Група учени, начело с проф. Дейвид Нът от лондонския колеж Империал, създадоха „Алкарел“ – синтентичен алкохол, който действа като обикновения алкохол, но не предизвиква махмурлук на следващата сутрин. Новосъздаденото питие съдържа молекулата „алкосинт“ (alcosynth), заместваща тази на алкохола.

В основата на проучването на професор Нът, довело до появата алтернативната молекула, стои връзката между алкохола и ГАМА (гама аминомаслената киселина). ГАМА рецепторите реагират на невротрансмитера на киселината в нервната система. Когато постъпи там, ГАМА „успокоява“ мозъка, блокирайки определени импулси, изпратени от нервите към клетките в него. Така например, ниските нива на ГАМА се асоциират с хронична болка, епилепсия, безпокойство, депресия и др.

Нът доказва, че алкохолът и ГАМА влияят по сходен начин на мозъка. Важно е обаче да се уточни, че прекаленият прием на алкохол, особено когато е и по-продължителен, прави човек издържлив на пиене и много често и пристрастен към него.

Благодарение на откритието на Нът, синтетичната молекула достига до рецепторите в мозъка, създаващи приятните усещания от пиене – замаяност, повишено настроение и самочувствие, но не влияе отрицателно (главоболие, махмурлук) върху организма.

Освен това, професорът твърди, че тази молекула е по-безопасна от тази на алкохола, която представлява токсин, получаващ се при разграждането на алкохола и водещ до махмурлук, гадене, повръщане и главоболие на следващия ден.

Въпреки своите ползи за организма, синтетичният алкохол все още не е тестван върху по-широка аудитория. Учените планират да го изследват и след 5 години, той да е на пазара и по магазините.

Ако всичко премине успешно, освен да спестява махмурлука, синтетичният алкохол ще намали и вредата върху важните органи – сърце, черен дроб и неврна система, които алкохолът поразява най-често. Най-големият приност обаче, ще бъде върху намалената смъртност, причинена от алкохолизъм.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Не ща синтетично питие с молекула АЛКОСИНТ. Искам си кайсиевата натурална ракия.

  2. Правилно. Стига с тая синтетика. Който не иска да се алкохолизира и да си отива от алкохола,да си пийва по малко. Сто грама ракийца,две бири или две чаши хубаво,червено вино на ден стигат.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.