Учени ще помагат за ключови проекти във Варна

Учени ще помагат на община Варна за разработка на ключови за града проекти. Това стана ясно, след като кметът на града Иван Портних и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски подписаха меморандум за сътрудничество между общината и академията. "Много са примерите за добрата ни съвместна дейност - по проектирането на охранителните канали в Аспарухово и на Рибарското селище, което предстои да бъде изградено в района.

Споразумението ще допринесе и за развитието на Варна като Град на знанието", обяви кметът. "Тук са разположени четири изключително важни звена на БАН - Центърът по хидро и аеродинамика, Институтът по метеорология и хидрология, Институтът по рибни ресурси, Институтът по океанология. Искаме да покажем на цяла България, че БАН гледа на регионите със специално внимание.

Сигурен съм, че сътрудничеството с Варна ще бъде от голяма полза и за нас, защото науката и изследванията са двустранен процес – това, което идва от практиката мотивира нови изследвания", отбеляза акад. Ревалски.

След церемонията той връчи грамоти на ученици от НХГНИ "Константин Преславски", спечелили първа награда в сесията на Ученическия институт на БАН с проекта си "Женската ченгенска носия като културен знак".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони