Училищата в три северозападни общини излязоха в „дървена ваканция”

Монтана хвърли 95 т пясък и 15 т сол срещу зимата

Близо метър достигна снежната покривка в област Монтана.

По данни на метеоролозите най-много сняг има в Берковица – 80 см, в Чипровци натрупа 65 см, във Вършец – 45, а в Монтана и равнината край Дунав снегът е около 30-35 см. Всички пътища в региона се почистват и са проходими.

Заради снеговете и ниските температури обаче три общини затвориха врати и пуснаха учениците във ваканция. В община Лом обявиха „дървена ваканция” за вторник и сряда. По пътищата има снегонавявания, а в училищата отоплителните инсталации не могат да постигнат необходимата температура. Има и рискове от затъване в преспи на автобусите с ученици от селата. Затова е по-добре децата да са в къщи, казаха от крайдунавската управа.

„Дървена ваканция” обявиха и още две общини в областта. Учениците от Медковец ще стоят на топло в домовете си също във вторник и сряда, а децата от Брусарци ще почиват от 28 февруари до 2 март.

Всички пътища в община Монтана са достъпни, няма села с нарушено електро и водоснабдяване, съобщи пък кметът на областния град Златко Живков.

В общината са въведени денонощни дежурства. За обезопасяване на пътните настилки до момента са изразходвани 95 тона пясък и 15 тона сол. За разчистването на пътища и улици работят 4 тракторни снегорини, 2 бобката и 8 камиона с дъски. 55 души опесъчават ръчно. В община Монтана не е прекъсвала работата и на социалния патронаж. Храна се доставя на 400 души, от които 350 в града и 50 в селата.

„Благодаря на всички граждани, които осъзнаха отговорността си и почистиха тротоарите пред къщите и офисите си”, заяви Златко Живков.

Коментари

Задължително поле