Училища за оцеляване в наводнения откриват у нас

Шест обучителни центъра ще подготвят населението в България как да реагира при наводнения и критични ситуации след тях. Инициативата се финансира от европейските фондове и ще тренира за действия при водни бедствия предимно ученици и пенсионери, но и хора в трудоспособна възраст. По проекта се предвижда на територията на страната да бъдат изградени обучителни центрове в шестте района за планиране – във Враца – за Северозападния район, в село Гергини - за Северен централен район, в Шумен - за Североизточен район, за Югоизточен район в Бургас, за Южен централен район в село Бошуля и за Югозападен район в София.

През март и април тази година 64 служители на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР ще преминат обучение в Австрия и Полша, за да станат преподаватели в центровете за повишаване на готовността за реакция при наводнения. За шестте центъра е предвидена подготовка общо на 700 служители на МВР, които ще бъдат ангажирани със създаването на методически ръководства, програми за теоретична и практическа подготовка на населението, както и с провеждането на обученията.

През теоретични и практически курсове за действия при водни бедствия ще преминат 78 000 ученици от 3 до 12 клас. Ще бъдат организирани и 6 регионални състезания за ученици, както и национално състезание, в което ще участват 90 ученици. През шестте регионални центъра подготовка за действия за оцеляване и спасяване при наводнения ще преминат общо 7 152 граждани. Планирано е и провеждане на шест финални учения по центрове с по 100 участника - представители на всички обучени групи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България