Мъжката анатомия притесни бесарабката Лилия във „Фермата“

Премиерът Борисов участва в официалното откриване на 12-ата среща на върха Азия – Европа

Президентът Румен Радев: Европа сама ограничава своята политика за сигурност до реакция в отговор на заплахи

Ловчанският митрополит Гавриил пред „Труд”: Разкол заплашва Православната църква Ситуацията е сравнима с голямата схизма от 1054 г. между Константинопол и Рим

Любомир Кючуков: Не е изключено кралица Елизабет II да посети България

Tройно поскъпва „Гражданска отговорност“ Търсят решение с промени в Кодекса за застраховането

Зоран Заев: С Ципрас оставаме напълно посветени на перспективите на новите Балкани

Салвини готов да се кандидатира за шеф на ЕК Рим щял да каже „не” на евросанкциите над Русия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 октомври 2018

В Испания задържаха български автокрадец, използвал фалшиви дипломатически регистрационни номера

Антична гробница на тротоара на „Московска“ Археологическото откритие ще се вижда през прозорец върху настилката

​Михаил Миков: Реформа в здравеопазването с наливане на пари не става

2 млн. лв. за ваксини срещу грип Очаква се 10-15% от възрастните да се възползват 

Без пробив за Брекзит в Брюксел (обзор) Мей допуска удължаване на преходния период

Папа Франциск е получил официална покана за посещение в Северна Корея

Училища обмислят да се откажат от програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“

Столичното 144 Средно училище „Народни будители“ обяви, че се отказва от програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. В протестно писмо до Министерството на земеделието, до БАБХ, ДФЗ и други институции директорката Величка Николова обясни, че тези програми, които би трябвало да помогнат за здравословното хранене на децата, всъщност са довели до множество неясноти и неудобства, които са повече отколкото ползите за децата, родителите и учителите.

„С тази наредба, която променяха лятото поне три пъти, аз мисля, че създадоха възможност за лобистки фирми, които да печелят. Условията, които са поставили, могат да изпълнят една до две фирми в България“, обясни директорът по БНР.

„Тези две фирми, ако влязат във всички училища, как ще си свършат работата и как ще успеят да предадат на децата млякото, защото за да раздават мляко, трябва да имат помещения. В кое помещение в училище ще съхраняваме мляко, да речем на температура 4 градуса. В кое помещение ще се съхраняват плодове и кой ще ги раздава на 620 деца, при условие че няма място за това. Досега в самия ученически стол се раздаваха безплатните закуски, млякото и плодовете“, обясни Величка Николова.

Николова допълни, че от фирмата, която трябва да достави храните, са поискали от училището й да им бъде изпратена по имейл информация за броя на учениците по класове.

„Първо, ти не познаваш фирмата, която е спечелила. Второ, по имейла те искат информация. А Законът за личните данни какво казва? “Забранява се раздаване на лични данни на непознати хора“.

Председателят на Съюза на работодателите е имал среща със заместник-министър на земеделието и е посочил негативите, които би довела промяната в наредбата, но никой не се е съобразил с това, изтъкна директорката.

Чавдар Маринов от Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци определи ситуацията като „административен хаос, внедрен чрез бързите промени в наредбата“ и припомни изискването на асоциацията да бъде изследван капацитетът на фирмите, които участват в схемите.

„Имаме доста сигнали от директори на учебни заведения и земеделски производители, които твърдят, че искат да се откажат от схемата. Много са писмата към нас, които споделят това тяхно желание за отказ“, каза той

От асоциацията обещават мащабни действия по разкриване на нелоялните практики в схемата.

„Промените касаят основно критериите за избор на доставчик от учебните заведения в случай, че учебното заведение е решило да участва в схемата не самостоятелно, а чрез заявител–доставчик“, коментира Калина Тутева – държавен експерт в дирекция „Пазарни мерки и организация на производители“ в Министерството на земеделието.

Наредбата предвижда още два варианта, в които учебните заведения могат да участват в тази схема. Единият вариант е да участват самостоятелно, като направят избора на доставчик по реда на Закона за обществените поръчки. В този случай всичките тези притеснения, които имат госпожа Николова и господин Маринов, абсолютно се елиминират – няма да бъдат релевантни. Другият вариант е учебните заведения да кандидатстват чрез общините, в който случай също се провежда избор по ЗОП. По отношение на съхранението и раздаването на продуктите разпоредбите на наредбата не са търпели изменения“.

„По какъв начин ще участват училищата в схемата, е техен избор“, категорична е тя и подчерта, че не очаква училищата да се откажат от схемата.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.