Училища се стягат за грипна ваканция

Министър Сашо Пенов.

МОН не бърза да обявява извънредни неучебни дни

Броят на болните ученици всеки ден върви нагоре, отчитат директори

Не е ясно дали ще има онлайн уроци или не

Грипът настъпва в училищата. Всеки ден броят на болните ученици и учители расте и това ще наложи грипна ваканция, отчитат директори на школа в различни части на страната. Плавно се покачва процентът на отсъстващите, като в София той вече е близо 20%. При 30% се обявяват неучебни дни или извънредна грипна ваканция.

Това е практиката отпреди COVID пандемията и се очаква сега да се заложи за нея, се разбра от думите на служебния просветен министър проф. Сашо Пенов. Той обаче не уточни дали министерството ще избере да има онлайн обучение по време на грипна ваканция, или не. Позицията на МОН е, че трябва да има максимално дълго време присъствено обучение и че засега епидемичната обстановка не налага неучебни дни. Затова се чакат инструкциите на РЗИ, които следят ситуацията по места.

В отделните столични училища обаче смятат, че ваканция заради грипа е почти неизбежна и е добре тя да е кратка и навременна.

Диян Стаматов отчете, че процентът на болните ученици расте всеки ден.

“Общият брой на отсъстващите в моето училище е следната - миналата седмица бяха 15%, в петък станаха 17,5%, днес са малко над 18%. Тенденцията и според колегите в столицата е към плавно повишаване на броя на отсъстващите”, обясни пред “Труд news” директорът на 119. СУ Диян Стаматов.

“Разликата между пандемичната и тази обстановка е, че при първата трябваше да се изолираме, поради което се минаваше в онлайн обучение. Но при грипа има реално голяма степен на заболеваемост. Болните няма как да следят в онлайн среда какво се случва. По-скоро трябва да се грижат за себе си, затова онлайн форматът не е практически смислен. Най-разумният подход е няколко неучебни дни, които ние наричаме грипна ваканция”, посочи още той и уточни, че няма проблем да се навакса материалът по програма.

Преди дни директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова обясни, че ваканция ще се наложи при тази грипна вълна, която ще е по-продължителна и чийто пик се очаква в края на януари.

Данни на НЦЗПБ

Пет области с над 200 болни на 10 000

Грипна епидемия се обявява при 250-280 болни на 10 000 души. Общата заболяемост от грип и остри респираторни заболявания в страната в първата седмица на 2023 г. (2-8 януари) е 124,44 души на 10 000, при 53,32 за предходните 7 дни, сочат данните на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). В момента най-много болни има в областите Габрово (326), Ямбол (267), Шумен (253), Силистра (226), Ловеч и Пазарджик (222), Варна (195), Бургас (194), Враца (181), а в София заболяемостта е 55,8.

Зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова: Заразените са под 30% на национално ниво

Заразените от вирусни заболявания ученици на национално ниво са по-малко от 30%, посочи зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова.

“Ако една или няколко паралелки в едно училище има много болни деца, директорът може да преустанови присъственото обучение само в тези класове и учениците в тях да преминат към онлайн обучение от вкъщи, докато останалите ученици в училището учат присъствено. При достигане на 30-процентна заболеваемост на учениците в цялата страна, може да се обявят неучебни дни със заповед на министъра на образованието”, уточни тя.

Скок на болните

Бургас и Варна вървят към епидемия

Грипна ваканция ще се обявява по места по решение на РЗИ.

Вървим мощно към грипна епидемия, съобщиха лекари от Бургас. Според тях, идния понеделник градът ще влезе в червената зона. За момента, данните за изтеклата седмица са за 383 души, регистрирани с остри респираторни заболявания. Засега заболеваемостта в Бургаско е 194,11 на 10 000 души.

Заболеваемостта от остри респираторни заболявания във Варна след празниците също рязко расте. По данни на РЗИ за последната седмица са регистрирани 564 случая при 200 за предходните 7 дни. Въпреки близо трикратното увеличение на заразените за 7 дни регионът е далеч от показателите, при които може да се обяви грипна ваканция, каза пред “Труд news” директорът на РУО-Варна д-р Ирена Радева. Тя уточни, че РУО и РЗИ всекидневно следят картината.

На места в страната все още е спокойно, показа проучване на “Труд news”. “Благоевградска област е далеч от грипна епидемия. “Има грип, тежко протича, но засега обстановката не налага въвеждането на грипни ваканции или други крути мерки”, казаха от РЗИ-Благоевград.

Във Велико Търново също следят обстановката, но все още са далеч от епидемични стойности. Заради това засега не се налага учениците да преминават към онлайн обучение, заяви за “Труд news” д-р Евгения Недева, директор на РЗИ-Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование