Училището в Хитрино отвори врати

Средното училище "Д-р Петър Берон" в шуменското село Хитрино отвори врати в понеделник за учениците си. За първи път звънецът би след адския взрив на 10 декември. Той събра в класните стаи 220 деца от Хитрино и околните села. Започнахме нормален учебен процес, само 30 са отсъстващите, увери директорът Ерхан Хюсеин.

В сградата е топло, всички изпотрошени прозорци и врати са сменени. Ремонтът беше извършен още в първите дни на новата година и министърът в оставка Меглена Кунева на място се увери. Стартът на обучението се забави и от зимното бедствие в региона, но педагози ще наваксат дългата ваканция с преструктуриране на учебния материал.

Според тях, голяма част от децата дори нямали търпение да започнат училище, споделят, че от седмици скучаели по домовете си. Темата за взрива присъства в разговорите на учениците, дори по време на първия учебен част била доминираща, разказаха учители.

Читалище "Пробуда" в Хитрино още не може да отвори врати, защото се нуждае от ремонт, но развива дейност. Читалищният секретар Светослава Борисова инициативно е "превзела" ритуалната зала в Хитрино. Тя служи и за склад на хранителни продукти, скоро ще се превърне и в трапезария.

Както "Труд" писа, още в края на миналата година залата стана сцена на коледно тържество за стотина деца, организирано от читалището и БЧК. Съвсем скоро пак в нея ще се чества Бабинден. Предстои и театър с интерактивни игри за децата, каза Борисова. Тя е благодарна за множеството инициативи на столични творци в подкрепа на читалището. Прозорците му са изпотрошени, покривът ремонтиран преди година, сега отново е с разместени керемиди от взрива и се нуждае от поправка. Дори влизането в сградата е трудно, заради изкривени и обледени врати.

На места вътре е нахлул сняг, има паднал таван на едната гримьорна. Иначе в културния институт има библиотека и голяма зрителна зала, на която са играли изявени ансамбли и театри, но в момента използването й е невъзможно. При първа възможност това ще се промени.

До месец трябва да са готови и проектите, с които община Хитрино ще кандидатства по Програмата за развитие на селските региони за ремонт на улици, тротоари, осветление, ВиК-инфраструктура. ЕС отпусна 10 млн.евро специално за ликвидиране на щетите от взрива.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони