Училище направи възстановка на ромската Нова година

В основното училище “Христо Ботев” в шуменското село Ивански вече отпразнуваха ромската Новата година. В залите на новия учебен център ученици родители, учители и гости пресъздадоха традицията на Василица и Банго Васил. Както се полага предпразнично, беше подредена богата трапеза с обредни ястия.

„Всички се включиха с огромно желание в тържеството в петък, защото семействата в селото пазят своите традиции“, разказа преподавателката по български език и литература Светла Мутафчийска.

В програмата участваха ученици от 3 до 7 клас. Момичетата и момчетата припомниха легендите за спасителя на ромите Свети Василий. Разказаха, че празничната вечеря се подрежда на ниска кръгла маса, която наричат синия, а на нея по традиция в новогодишната нощ редят гъска, пуйка или петел. Най-възрастната жена приготвя баница или пита “кулак”, в която се поставя пара. Приготвят се и сарми с дрянови пъпки - късмети.

“През цялото време жената шета в пълно мълчание, защото се вярва, че така злото няма да влезе в къщата. Вратите се заключват и до полунощ никой не бива да влиза, за да не избяга късметът. Трапезата се прекадява, всички си вземат прошка и целуват ръка. Първата хапка от кулака не се изяжда, а се увива и се слага под възглавницата. Вярва се, че сънят върху нея показва какъв ще бъде късметът ни през годината” обяснява образователният медиатор Ирина Илиева, която участва във възстановката на празничната традиция.

Анка Михайлова, майка на три деца пък, разказа, че на Василица, която много прилича на българската Бъдни вечер, цялото семейство се събира в дома. При тях три поколения живеят в една къща в Ивански. „На сутринта започва сурвакането с пожелание за здраве, плодородие и добруване. Всичко се прави тържествено, защото според поверието, тогава във всяка къща влиза Банго Васил и благославя дома. Празнуваме, спазваме традицията, искаме и нашите деца да я продължат“, казва Анка.

Тържеството в училището в село Ивански бе част от празничните инициативи, включени в културния календар на проекта на Община Шумен – „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция”. Той се реализира със съдействието на Българо-швейцарската програма за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи „Здраве и образование за всички“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони