Откриха изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент

15-годишен е открил стрелбата в училището в Кентъки Загинали са момче и момиче

Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

България на 56 място в класация на най-добрите страни в света

Скандал със зетя на Орбан може да струва на Унгария €43,7 млн. ОЛАФ готви глоба на Будапеща за злоупотреба с еврофондове

Фалстарт на делото срещу Ченалова

КЕВР: Спекулация са твърденията за драстично поскъпване на тока за бита

Съдът в Румъния определи като неприемливи части от промените в правосъдното законодателство

Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Училищните вестници на София влизат в каталог Антон Хекимян е интервюиран от в. „Междучасие“ от гр. Раковски

Децата от 20-о ОУ „Тодор Минков“ издават в. „Звънче“.

Интервюта с видни диригенти и бивш президент са сред постиженията на учениците вестникари

Проектът “Училищният вестник – гласът на младите”, част от конкурса на Столичната община “Младежки свят и доброволчество”, ще събере в София за първи път екипите на ученическите вестници в София. Идеята е младите вестникари да обменят опит и да създадат професионална общност.

Проектът е разработен от Ученическия парламент към Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Христо Ботев”. Нейни възпитаници списват вестник “Ботевец”, който се издава от 1950 г. с кратки прекъсвания до 2008 г., откогато отново излиза редовно.

Първата сбирка на екипите на училищните вестници ще се проведе на 2 юни в Столичната община. До момента в проекта са се включили 15 издания.

Един от най-старите ученически вестници, участващ в проекта, е “Кировец” на Професионалната гимназия по електротехника и автоматика. Той се издава от 1973 г. с по два броя годишно. От 2015 г. има и електронен вариант. Редколегията е от ученици от осми до дванадесети клас.

През април тази година вестник започват да издават и учениците от 73-то СУ “Владислав Граматик”. До момента “Дочуто в 73.СУ” има издадени само 2 броя и е получил добри отзиви в школото. От тази година започва да излиза и вестникът на 90-о СУ “Ген. Хосе де Сан Мартин” – “90. СУ Днес”.

Сред най-младите журналисти в проекта са учениците от 20-о ОУ “Тодор Минков”, списващи в. “Звънче”. Миналата година той се класира на първо място в категория “Начални и основни училища” в Четвъртия национален ученически журналистически конкурс “Григор Попов”.

Други начинаещи журналисти са децата от 4-то ОУ “Професор Джон Атанасов”, пишещи за в. “С усмивка в четвърто”, и тези от 2-ро СУ “Акад. Емилиян Станев”, списващи в. “Слово”.

Сред най-артистичните вестници, участващи в проекта, е в. “Резонанс” на НМУ “Любомир Пипков”. В него могат да се прочетат интервюта с видни диригенти и солисти на оркестри и новини от културния афиш.

Най-оригиналното име принадлежи на вестника на Първа английска гимназия – “Зелен домат”.

Други участници в проекта са вестникарите от ЧПГ “Образователни технологии”, издаващи в. “Училищен живот”, и от НПГПТО “М.В. Ломоносов” с вестник “Ломоносов News”. Изданието “Междучасие” пък отразява постиженията на учениците от 78-о СУ “Христо Смирненски” в гр. Банкя. Същата е ролята и на “95 Вести” на децата от 95-о СУ “Проф. Иван Шишманов”.

Участие в проекта ще вземат и учениците от гр. Раковски с техния вестник “Междучасие”, в който могат да бъдат прочетени интервюта с бившия президент Росен Плевнелиев, журналиста Антон Хекимян, както и с учители от Германия.

Проектът “Училищният вестник – гласът на младите” включва обучителен семинар в Столичната библиотека на 14 юни. Тогава ще бъде издаден каталог на училищните вестници. На 1 ноември ще бъде подредена изложба на вестниците в Столичната библиотека. Там ще бъде създаден и фонд на училищните вестници. Ще има и обща фейсбук страница, където всички млади вестникари да публикуват своите статии.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.