На 27 април 2018 да почерпят

Украйна гарантира обучението на български език на сънародниците ни

Доналд Тръмп ще посети Великобритания на 13 юли

Обсебени ли са три цигулки и виолончело за 30 млн. долара? “Страдивариус” ,“Гуарнери”, „Джофредо Каппа” и “Гофрилер”, купени по времето на Людмила Живкова, над 30 г. са в едни и същи музиканти

Депутатите предложиха Музикалната къща на БНР да работи като самостоятелен културен институт Така за всеки продаден билет новата структура ще получава субсидия от Министерството на културата

Кметицата Иванчева към съучастниците си: Няма документ, докато не плати (обзор) Поставили сме предприемача на колене, допълва началничката на район „Младост”

“Отровени” жители на Дума разказаха в централата на ОЗХО за фалшивата химическа атака

Студио Х на „Армията“ Малцина от сегашния отбор ще запазят местата си, важно е кой ще ги запълни

828 нови медицински изделия влизат в болничната помощ 105 пациенти са минали през 4 лечебници за аортни клапи

Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за нов държавен секретар

По работа сме на второ място в ЕС Трудим се по 40,8 часа, а холандците по 30,3 часа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 27 април 2018

Общински съветници се обединиха заради глоба на Здравко Здравков Главният архитект бил викан в следствието и заради Иванчева

Според социологическите проучвания Ердоган ще спечели изборите в Турция

Писаха слаб 2,88 на държавата Комплексната оценка е най-ниска от седем години насам

Училищните вестници на София влизат в каталог Антон Хекимян е интервюиран от в. „Междучасие“ от гр. Раковски

Децата от 20-о ОУ „Тодор Минков“ издават в. „Звънче“.

Интервюта с видни диригенти и бивш президент са сред постиженията на учениците вестникари

Проектът “Училищният вестник – гласът на младите”, част от конкурса на Столичната община “Младежки свят и доброволчество”, ще събере в София за първи път екипите на ученическите вестници в София. Идеята е младите вестникари да обменят опит и да създадат професионална общност.

Проектът е разработен от Ученическия парламент към Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Христо Ботев”. Нейни възпитаници списват вестник “Ботевец”, който се издава от 1950 г. с кратки прекъсвания до 2008 г., откогато отново излиза редовно.

Първата сбирка на екипите на училищните вестници ще се проведе на 2 юни в Столичната община. До момента в проекта са се включили 15 издания.

Един от най-старите ученически вестници, участващ в проекта, е “Кировец” на Професионалната гимназия по електротехника и автоматика. Той се издава от 1973 г. с по два броя годишно. От 2015 г. има и електронен вариант. Редколегията е от ученици от осми до дванадесети клас.

През април тази година вестник започват да издават и учениците от 73-то СУ “Владислав Граматик”. До момента “Дочуто в 73.СУ” има издадени само 2 броя и е получил добри отзиви в школото. От тази година започва да излиза и вестникът на 90-о СУ “Ген. Хосе де Сан Мартин” – “90. СУ Днес”.

Сред най-младите журналисти в проекта са учениците от 20-о ОУ “Тодор Минков”, списващи в. “Звънче”. Миналата година той се класира на първо място в категория “Начални и основни училища” в Четвъртия национален ученически журналистически конкурс “Григор Попов”.

Други начинаещи журналисти са децата от 4-то ОУ “Професор Джон Атанасов”, пишещи за в. “С усмивка в четвърто”, и тези от 2-ро СУ “Акад. Емилиян Станев”, списващи в. “Слово”.

Сред най-артистичните вестници, участващи в проекта, е в. “Резонанс” на НМУ “Любомир Пипков”. В него могат да се прочетат интервюта с видни диригенти и солисти на оркестри и новини от културния афиш.

Най-оригиналното име принадлежи на вестника на Първа английска гимназия – “Зелен домат”.

Други участници в проекта са вестникарите от ЧПГ “Образователни технологии”, издаващи в. “Училищен живот”, и от НПГПТО “М.В. Ломоносов” с вестник “Ломоносов News”. Изданието “Междучасие” пък отразява постиженията на учениците от 78-о СУ “Христо Смирненски” в гр. Банкя. Същата е ролята и на “95 Вести” на децата от 95-о СУ “Проф. Иван Шишманов”.

Участие в проекта ще вземат и учениците от гр. Раковски с техния вестник “Междучасие”, в който могат да бъдат прочетени интервюта с бившия президент Росен Плевнелиев, журналиста Антон Хекимян, както и с учители от Германия.

Проектът “Училищният вестник – гласът на младите” включва обучителен семинар в Столичната библиотека на 14 юни. Тогава ще бъде издаден каталог на училищните вестници. На 1 ноември ще бъде подредена изложба на вестниците в Столичната библиотека. Там ще бъде създаден и фонд на училищните вестници. Ще има и обща фейсбук страница, където всички млади вестникари да публикуват своите статии.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.