Учителите на протест срещу задължителни психотестове

Почти година няма яснота ще проверяват ли психиката на педагозите

Според документа до 30 септември всички преподаватели трябва да се тестват

Учителите са готови да излязат на протест, ако не бъде отменена наредбата от 24 октомври 2016 г., която предвижда жегодно да се подлагат на задължителни психотестове. В нея е записано, че всички преподаватели трябва да го направят до 30 септември, в сила от тази година. Оказва се, че близо 11 месеца след обнародването на наредбата (1 ноември 2016 г.) няма яснота дали тя ще бъде прилагана и в сектора зрее голямо напрежение.

„Преди 4 дни изпратихме писмо до здравния министър Николай Петров, с което му даваме една седмица срок да прекрати поне за месец действието на тази наредба. Ако дотогава няма раздвижване, ще му поискаме оставката и ще започнем ефективни стачни действия, готовност за това има на много места“, заяви пред „Труд“ Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Той обясни, че преговорите по сагата със задължителните психотестове продължават от ноември миналата година. Оттогава синдикатите водят разговори с три екипа на министерството на образованието, както и със здравното министерство.

„Днес за пореден път ще разглеждаме този въпрос на отрасловия съвет в сектор образование , защото напрежението в цялата страна е голямо. И предупредихме министъра, че ако не се намери решение ще обявим нашите действия пред всички медии. Надяваме се да се разберем, но сме готови и на другия вариант, защото в момента няма решение и тази наредба е на изчакване. Засега има само едно писмо на образователния министър Красимир Вълчев от преди два месеца, в което се казва да не се бърза с тези прегледи“, обясни Юлиян Петров.

По думите му са получавали сигнали от Русе, където учителите били посъветвани да започнат с тези тестове, защото няма време, а един такъв преглед там струвал 150 лева.

„За нас това е неприемливо и няма да го допуснем, не на последно място е комерсиален интерес“, аргументира позицията си шефът на учителския синдикат.

„Оказва се че това е най-чувствителната наредба от всички в системата през последната година, защото всеки приема прегледа при психолог много лично. Тази наредба бе разглеждана повече от 5-6 пъти на отраслов съвет в сферата на средното образование, на последния също, но тя все още е процес на изчакване“, обясни пред „Труд“ бившият зам.-министър на образоването и настоящ директор на 119 СУ в София Диян Стаматов.

Той подчерта, че с наредбата от 24 октомври 2016 г. не се решава един от най-важните въпроси – кой ще финансира въпросните психотестове, ако те станат задължителни.

Според Стаматов е грешен моделът всички учители да се явяват на тестове и това трябва да става само при тези, за които се знае, че имат конкретни заболявания или други фактори, които биха попречили на работата им.

„Заедно с още няколко училищни директори на отрасловия съвет предложихме там, където има случаи на преподаватели със сериозни заболявания, екип от хора - директор, ръководител на синдикалната организация или педагогически съветник и психолог да му препоръчат дадените стъпки, които да следва, за да подобри здравето си, включително и по-дълъг отпуск. Няма смисъл хора, които очевидно са в добро здраве да ходят на лекар, просто да за се спази една процедура“, каза още Стаматов.

От синдикат „Образование“ очакват в понеделник или вторник министър Николай Петров да вземе отношение по назряващия проблем.

 

Във Варна

Близо 1000 ученици повече влизат в клас

Кръстина Маринова

50 000 ученици от Варна и областта ще прекрачат школския праг на 15 септември. Миналата учебна година са били малко над 49 000, посочи за „Труд” началникът на РУО Венцислава

За учебната 2017/ 2018 г. се закрива само едно начално училище - в Шкорпиловци, три училища се преобразуват в обединени – в селата Михалич, Червенции и Цонево.

До 14 септември приключват ремонтите, които са се забавили в някои училища. Само на територията на Варна бяха извършени ремонти в 30 училища и 22 детски градини.

 

С пари от Европа

Преобразяват пет гимназии в Търново

Пет училища на територията на Велико Търново и Килифарево ще бъдат изцяло обновени през следващите месеци. В материалните бази ще бъдат вложени над 4 милиона лева, като средствата са осигурени по оперативна програма „Региони в растеж”.

Община Велико Търново е отпуснала това лято общо 40 000 лева за ремонт на покривите на две учебни заведения. С 25 000 лв е направена реконструкцията в детска градина "Ивайло", от местната хазна са отпуснати и 15 000 лева и за ОУ „П. Р. Славейков”.

Всеки момент ще започнат строителните дейности в елитната Природоматематическа гимназия „Васил Друмев” и Основно училище „Св. Патриарх Евтимий.

През лятото са вложени още над 200 000 лева в ремонти на детски градини.

Все още продължават ремонтите в сградата на III Основно училище „П. Р. Славейков” в Търговище, през което през юли буря премина природна стихия, отнесе част от покрива, дограми и нанесе сериозни щети. Очаква се до петък всичко да бъде готово. Новият покрив ще струва около 40 000 лв.

В почти всички общински училища в Търговище това лято са извършени ремонти, освежаване, подмяна на дограми, където е нужно.

Основно училище "Братя Миладинови"в Сливен ще направи основен ремонт на общинска спортна площадка и ще строи физкултурен салон В него се обучават от години единствено деца от ромския кв."Надежда".

 

Търсят начални педагози

Иновативното обучение е хит в Бургас

Мария Кехайова

Всички училища в Бургас за готови за новата учебна година, само в няколко от тях все още текат строителни работи, които приключват до броени дни.

Тази учебна година хит в Бургас е новото иновативното училище „Александър Георгиев Коджакафалията“. Обявеният прием е за деца в първи и пети клас- по 48 ученика, които ще бъдат разпределени в по две паралелки. Специален екип от университетски преподаватели, утвърдени учители и експерти, е разработил нови учебни планове и програми за училището. Бургазлии масово напираха да запишат децата си в новото школо, което освен, че е в центъра на морския град, ще предложи нови методи на обучение.

От РИО-Бургас съобщават, че има търсене на учители по всички специалности, най- вече за начален етап.

 

Тази година се влагат близо 10 млн. лева за основни ремонти в София, отчете Фандъкова.

 

София готова за началото на новата година

Ремонтите продължават в 26 училища и след 15 септември

02-fandykovaПо данни, подадени от Регионалните управления на образованието от началото на годината до 05.09.2017 г. се извършват 862 основни и текущи ремонта в 71 държавни и 659 общински училища на територията на страната, като 502 ремонта са приключени, а 360 се извършват в момента. Това сочи справка в Министерството на образованието, изготвена за „Труд“.

Очаква се по-голямата част от ремонтните дейности в училищата да бъдат приключени до 15 септември, с изключение на 26, които ще продължат след началото на учебната година. В тези училища, ще се създаде необходимата организация за нормално провеждане на учебния процес и ремонтите няма да пречат на нормалното откриване на учебната година, уверяват от МОН.

В сградите, където ремонтите не позволяват присъствието на ученици, са предприети действия за провеждане на занятията в сгради на други училища.

Кметът на София Йорданка Фандъкова отчете, че заради ремонти учебната година няма да бъде открита навреме само в две детски градини и в едно училище - 44-то в район „Подуяне“, където тече голяма реконструкция.

„Тази година инвестираме в основни ремонти и строителство близо 21 млн.лв. От тях малко под 10 млн. са за основни ремонти, а близо 11 млн. за строителство“, добави Фандъкова.

 

 

В Пловдив

Обновяват забавачки и детски площадки

Николай Спасов

Две училища в Пловдивска област ще започнат новата учебната година с продължаващи ремонти, съобщи началникът на Регионалното управление по образование Иванка Киркова. През август в 22 от всичките 52 общински училища в Пловдив имаше ремонти, които вече са приключили. Частични ремонти са към края си и в 32 детски градини, успоредно се обновяват и детските площадки.

Шефката на РУО-Пловдив съобщи още, че в доста училища в областта ще има маломерни паралелки, като някои от тях може да бъдат и с по 10 деца. В момента все още продължава приемът на ученици, като той ще приключи на 12 септември. Засега обаче не се очертава да бъдат закривани паралелки, особено в професионалните гимназии.

За новата учебна година се сливат две училища в община Раковски. Това са ОУ „Гео Милев” в Белозем и основното училище в Шишманци.

Близо 50 учители се търсят за детските градини, началните училища, за прогимназиален и гимназиален етап на обучение в Пловдив. Свободните работни места за преподаватели, в Пазарджик пък надвишават 110.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование