Министър Димов: Сметището в Свищов е прекратило своята дейност и трябва да бъде рекултивирано

Волен Сидеров: НФСБ и ВМРО обмислят вариант за притискане на ГЕРБ с помощ от Цветан Цветанов

Белият дом обсъжда намаляване на данъци за избягване на рецесия

Защо на някой бащи им позволяват да присъстват на раждането на детето им?

Експерти по сигурност: Ако Мартин Трифонов е бил наблюдаван, убийството в Сотиря нямаше да се случи

Зам.-кметът на Ботевград: Няма опасност за гражданите след пожара в склад за вторични суровини

Шефът на Спешния център в Сливен за смъртта на Кристин: При установени нарушения ще бъдат взети мерки 

Виктор Орбан: Вярвахме в обединението на Европа и то се случи

Криминалистът Ботьо Ботев: Случаят „Негован” няма свой аналог в историята на България

Срещата на Г-7 може да завърши без комюнике заради различия за климата

Тръмп се шегува в Туитър – купува Гренландия без небостъргачи

Арабската коалиция нанесе удари срещу военни мишени в йеменската столица Сана

Борис Джонсън е изпратил писмо до Туск, предлага алтернативни договорки за ирландската граница

Много слънце и жега днес

Обявяват кандидатите за стратегически инвеститор на АЕЦ „Белене”

Учителитe – на психиатър, а политиците?

Всички български учители ще се явяват вече на периодичен преглед за психични отклонения. Наредба № 4 на Министерството на здравеопазването ги задължи до 30 септември всяка година да предоставят на директорите на училищата медицински документ, че не страдат от поведенчески разстройства, наркотични зависимости, педофилия, деменция, шизофрения и други болести на психиката.

Новината не се класира на първите страници, нито в прайтайма и остаря незабелязано в суматохата около предизборната кампания и финала на ВИП брадър. Никой не оспори нуждата от проверки, които да установяват дали практикуващите учителската професия в България не са ненормални. Обяснимо е като се има предвид, че първият въпрос, който хората задават на всеки млад висшист, решил да работи в училище, неизменно гласи: Да не си луд?! И той е твърде основателен. Не само заради мизерната заплата. А и защото да даваш знания на децата у нас е непрестижно, неблагодарно и опасно занимание. Кой разумен индивид би се заел с него, след като е ясно, че у нас максимата „който учи, ще сполучи“ е отживелица и то презряна? Видно е, че в нашите земи сполуката спохожда по-скоро неуките и по-неуките от тях, които те си подбират за персонал. Ето защо за здравомислещите възрастни и подрастващи учението е досадно и непривлекателно. Трябва да си тра-ла-ла, за да наливаш акъл в главата на някой, който не го желае и чиято майка ти удря шамари. Трябва да си откачен, за да сричаш с първокласници, които нямат буквари или да преподаваш математика на тинейджъри, който те взимат на подбив, знаейки, че марковите им маратонки струват над тримесечния ти доход. Изглеждаш хахо като обясняваш на класа, че оценките по химия, физика, литература и граматика имат нещо общо с мечтата да караш суперкола, да си коригираш бюста и носа, да се покажеш в телевизионно предаване, да станеш олигарх, или могъщ политик – депутат, министър-председател, държавен глава.

И тук стигаме до най-важния въпрос, който бихме искали да поставим: Как така например големците във властта се сетиха, че учителите – също както полицаите, таксиджиите и водачите на мотопеди, имат нужда от психопреглед, а не се сещат за самите себе си?

За учителите предполагаме как е станало. Вероятно са получили сигнали за отклонения в поведението им, след като ги събраха в „Арена Армеец“, обещаха им 10% увеличение на заплатите, те пощуряха от радост, а на другия ден ги поляха със студена вода. От тая шокова терапия сигурно са се получили видими резултати.

Недоумяваме обаче кой още трябва да се яви на избори като кандидат – президент, за да подсети законотворците, че и политическата класа у нас е крайно нуждаеща се от науката псхииатрия и клиничната й практика. Очебийно е изобилието на странни персони в предизборните кампании, в Народното събрание и Министерския съвет – сега и по-рано. Имена, прякори и диагнози няма да споменаваме. Който гледа телевизия ги знае – петна, пищови, врачки…не е за приказване.

Но ето специалистите какво казват.

Д-р Радослав Гайдарски: „В парламента има луди депутати. Десетки. Само като ги погледне лекар, разбира, че имат психични отклонения.“

Ако позволи д-р Гайдарски, едно допълнение: И без да има диплома от Медицинския факултет, избирателят си дава сметка, че е пратил и социопати да го представляват в институцията на жълтите павета. Стига му да чуе обръщенията на народните трибуни едни към други: „педераст“, „пикльо“, „кретен“, „Бай Хуй“… или да види репортаж от юмручните им боеве, озвучени с псувни, в парламентарната зала и другаде – по площади, по летища…

Отделен въпрос е кои са лудите за връзване в страната ни – дали буйстващите депутати или тия, които гласуват за тях.

Има една теория за идиотите в сградата с надпис „Съединението прави силата“ – че е строена върху турско гробище и в нея витае зъл дух. Нас ако питате, не дух витае там, а бездуховност, слабоумие, невъзпитание, неграмотност. Това в НС. Ами в МС отстреща? Няма ли и там душевно болни и психично неуравновесени? Нормално ли е да се съгласиш да заемеш освободен министерски пост в министерство, от чиято дейност си нямаш хабер? А да станеш шеф на атомна централа, ако само си чувал, че съществува такава?

Според Желяз Турлаков, основателят на наркокомуните у нас, 60% от политическия елит употребява опиати – кокаин, амфетамини, ЛСД, комбинации на алкохол с лирика, лексотан и други лекарства. Дрогирани депутати участват в дебати. Напушени министри вземат решения от изключителна държавна важност. Кметове шмъркат бял прах по бюрата и извършват служебни престъпления в състояние на тревожни разстройства и абстиненция. Това за наркоманията. А клептоманията? Тя е у нас обострено психично заболяване с епидемично разпространение по политическите етажи.

Д-р Александър Канчелов: „Случайно попаднали хора на неслучайни места могат да предизвикат беди в различен мащаб. Конфликтите в историята често са психична продукция на лидерите. В този смисъл въвеждането на психологична селекция ще е позитивно.“

Твърди се даже, че психотестовете улавят и обрисуват както лабилността, така и предразположението към присвояване на обществени ресурси и злоупотреба с власт. Едно е сигурно. Психопортретите на нашите политици биха били поразителни. В тях маниите за величие ще се окажат най-безобидните.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. А бойко стана милиардер още в първия си мандат според слуховете в интернет. А други твърдят, че от 2009 до сега той е откраднал с аверите си над 100 милиарда.

  2. Каквото стадото такива и политиците му.

  3. Елитът не е Боко Симитлито, калинките около и Слави Чалгата.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.