Учители по предмета "Човекът и природата" ще подготвят в Пловдивския университет

Нова специалност "Учител по предмета "Човекът и природата" открива Пловдивският университет "Паисий Хилендарски", като приемът стартира от академичната 2017/2017 година, съобщи зам.-ректорът по учебна и издателска дейност доц. д-р Мария Стоянова.

"Промените в училищната образователна система поставят нови изисквания към университетите, които подготвят учители. В национален мащаб висшите училища, които подготвят преподаватели по природни науки, в момента са само 3. Непрекъснатите структурни и съдържателни промени в българското училище изискват от тях  гъвкавост и инициатива при предлагане на нови учителски специалности, които да са съобразени с нуждата от конкретни учители-специалисти", заяви доц. Стоянова.

Заради намаления брой часове по природни науки е трудно на учители само по биология, химия или физика да запълнят норматива от часове. Освен това с преминаването на осми клас в гимназиален етап много училища ще обучават ученици само до седми клас. Това още повече ограничава възможността учители с по една или дори с 2 специалности да имат часове, с които да покрият задължителния норматив и да бъдат назначени на пълен трудов договор. Ето защо ПУ "Паисий Хилендарски" предлага за първи път в България нова учителска специалност "Учител по предмета "Човекът и природата".

Завършилите тази специалност ще получат базисни знания в областта на педагогическите науки, биология, химия, физика и астрономия и ще могат ги преподават тези учебни предмети в прогимназиалния етап на българското училище освен "Човекът и природата", обясни зам.-ректорът на Пловдивския университет.

Доц. д-р Мария Стоянова подчерта, че по този начин дипломираните по тази специалност ще могат по-лесно да започнат работа като учители по 4 учебни предмета в прогимназиален етап - "Човекът и природата" (пети и шести клас), биология, химия и физика в седми клас. След едногодишно обучение по магистърска програма по някои от природните науки тези учители биха могли да преподават и в гимназиалния етап на българското училище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование