Президентът връчи висши държавни отличия на шестима изтъкнати българи

Бирата отлага менопаузата

Борисов се срещна с премиера на Финландия Анти Рине, обсъдиха Многогодишната финансова рамка

ЮНЕСКО показва постиженията на БАН в Париж

Деси Цонева роди момиченце

Светослав Костов: Ще обжалвам решението на СЕМ

Лейкърс се справи с Уориърс без Къри

Оставиха в ареста жената, обвинена за убийството на приятеля си в Костенец

Задържаният за убийството на фелдшер от село Орешник остава под стража

Японска компания иска да продава наши млечни изделия, мед и пчелни продукти

Бургазлийка на световния конкурс „Мис Планет“

Жан Клод Юнкер: Не виждам причина да бавим Брекзит след сделката

Условна присъда за причинена смърт по непредпазливост при дърводобив

Чужденец изтрезнява в ареста, шофирал ТИР с 2 промила алкохол

Учителка разказва с песни, танци и ястия историята на света

Млади ентусиасти убеждават учениците, че образованието е ключ към успехите

Какво е бьоф строганов? Ястие от телешко с гъби и сметана. А рап? Съвременен стил в музиката. Да, но може да бъдат и уроци по история – интересни и заразителни, казва 24-годишната Кристина Божидарова. Тя е учителка за първа година, но е убедена, че това е нейното призвание. И вярва, че може и най-скучните и трудни уроци да бъдат представени увлекателно и вдъхновяващо. Стига човек да обича науката и децата. А докато говори за учениците и за училището, очите на младата педагожка светят. Със сигурност тези искрици са видели и експертите от фондацията „Заедно в час“, избрали Кристина за една от „посланичките“ си, изпратени в над 100 училища из цяла България, за да заразяват с вдъхновението си, децата, за които досега образованието не е сред най-важните неща в живота.

От 15 септември тази година Кристина Божидарова е преподавателка по история в Гимназията по хранене и земеделие „Дмитрий Менделеев“ в Лом. Всеки ден тя застава пред учениците от девети до единадесети клас, за да ги води из подвизите и катастрофите в българската и световната история и така да им помага да намират примери и ценности за живота си. Момичето от Видин завършило преди месеци история в Югозападния университет в Благоевград и смятало да живее в голям град сред връстници и приятели, които също като нея са запалени по науката и купоните. Но не станало точно така. Един ден Кристина видяла в интернет страницата на програмата „Заедно в час“ и се запалила от идеите на организацията. Програмата дава възможност на завършили студенти от всички специалности, но и на успешни професионалисти от различни сфери на науката и изкуството да влязат в образователната система и да работят за равен достъп на децата от най-малките села и крайни квартали до качественото обучение, обяснява Елена Йорданова от фондация „Заедно в час“. „Всички виждаме състоянието на днешното общество и всички искаме промени. Но първо трябва да направим вътрешните си промени, а след това да се постараем да променим към по-добро децата, за да направят те живота и страната ни по.-добри! Затова образованието трябва да стане ценност, а не привилегия“, казва Кристина Божидарова.

След курс на подготовка за мисията й в училище от „Заедно в час“ й предложили да преподава в Гимназията по хранене и земеделие в Лом и тя приела без колебание. Била сигурна, че иска да обучава момчета и момичета от малки селища, които все още не са намерили себе си и целите си. Пък и Лом е само на 50 км от родния й Видин и при това също е на Дунав. Първият учебен час обаче попарил радостта й от срещата с учениците и мечтаната от години работа, признава младата педагожка.

Влязох в клас страшно мотивирана, разказах им за историята и значението на този предмет, за плановете им как да работим заедно и ги попитах какво ги интересува и какво четат. Последва мълчание и отговор: „Нищо не ни интересува!“ И: „Не четем!“ Безразличието на тийнейджърите обаче не угасило ентусиазма на преподавателката. „Знам къде съм и какви са децата срещу мен. И точно това ме амбицира и и ме накара да се включа в инициативата „Заедно в час“. Повечето от тези момичета и момчета живеят в бедни семейства, само с баби и дядовци, защото родителите им са в чужбина, за да работят и да пращат пари. Много от учениците ми също работят, за да имат хляб на масата. Но в същото време стават в 5 ч сутрин и пътуват по 10-20 км , за да са на училище. Значи има смисъл да отворим по-широко вратите на познанието пред тях“ , казва Кристина. И е категорична, че до края на годината ще промени отношението на учениците към историята и учението въобще. „Повечето от тези деца имат интерес към танци, песни, музика. Те са им в кръвта. Ще използвам талантите им, за да ги запозная с историята. Всяка епоха може да бъде разказана и опозната и с песни и танци“, пояснява тя. И дава пример с колега в Пирдоп, който убедил училищния рапър да напише песен за Първата световна война и да я представи пред връстниците си. Така всички научили урока, който иначе им бил скучен.

Младата историчка вече е планирала да подготви сценки от Френската революция, с които да запознае целия клас с идеите, тръгнали от Париж в края на XVIII век и променили Европа и света. В края на учебната година ще организира с 11 клас фестивал на храните. Чрез кулинарните специалитети на различни страни ще разкаже на децата за важни исторически епохи. „Специалитетът бьоф строганов е тръгнал от Русия и през Китай е стигнал до САЩ и Бразилия. Пътят на ястието може да илюстрира историята от времето на Руската империя през Втората световна война до студената война и международното сътрудничество“, заявява с плам историчката. С ентусиазма в погледа и с развятата из коридорите на гимназията руса коса самата тя е илюстрация на оптимизма и надеждата, че въпреки многото неудачни реформи в родното образование може да има и истински промени.

В училището ни има 180 ученици и доста от тях са от семейства в трудно социално положение. Правим всичко възможно да дадем качествено образование на децата. Подготвяме ги за специалностите ресторантьор, икономист и агротехнолог. Със средства от бюджета си и от европейски програми сме изградили ресторант и оранжерия, където се обучават. Много от възпитаниците ни продължават образованието си в колежи и университети. Някои вече работят в елитни ресторанти у нас и в чужбина. Разчитаме обаче много на млади и вдъхновени хора като Кристина, за да убедим учениците, че образованието е ключ към успехите“, казва директорката на Гимназията по хранене и земеделие Димитринка Кузманова. Заедно с Кристина тази есен още двама други учители, подготвени по програмата „Заедно в час“, влязоха в училищата в малките северозападни общини Медковец и Чипровци. Те са част от випуск от 120 преподаватели, които от 15 септември работят с деца в неравностойно положение в повече от 80 училища в десет региона в България. Фондация „Заедно в час“ от шест години набира и подготвя вдъхновяващи учители и вече е обявила и кампанията си за нови кандидати през 2017 г. Те ще преминат курс на подготовка в Пловдивския университет и през двете години, които ще преподават като част от програмата, ще получават по 500 лева над заплатите си. Но парите не са най-важното за повечето включили се в инициативата специалисти. Някои от тях са оставили престижни длъжности и високи заплати в САЩ, Германия , Холандия и Англия, за да станат учители в България, споделят от неправителствената организация. „С работата си в класните стаи тези хора преодоляват образователното неравенство у нас, допринасят за положителна промяна в обществото ни, но и развиват и усъвършенстват и себе си“, заявяват от „Заедно в час“. След двете години част от ентусиастите педагози остават в школата, други се връщат към старите си занимания или търсят нови поприща. Но продължават да подкрепят идеите за промени в образованието и за качествено обучение на всички деца. А Кристина Божидарова е убедена: „След двете години по програмата оставам в училище. Това беше моя мечта и сега я осъществявам.“

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Поздравления! Продължавай да работиш с ентусиазъм и с любов към учениците!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.