Учителски дневник-столетник откриха в навечерието на 24 май

Реликвата е от основаването на първото светско училище в някогашното село Девня

Архаичен учителски дневник на 123 години пази спомени за просветното дело от годината на основаването на първото светско училище в село Девня. За ценната находка съобщиха от пресцентъра на община Девня.

Става въпрос за главната книга на основното народно училище "Княз Борис Първи", което отваря врати през учебната 1894 - 1895 г. Пожълтялата книжна реликва, чиято корица е разпокъсана, е открита случайно от възпитателя Стоян Желязков при разчистване на бившата дирекция във филиала на Средно училище "Васил Левски".

Дневникът свидетелства за неумолимия дух на първите години на Третата българска държава и за пословичната строгост на учителското съсловие. В село Девня преди 123 години педагозите не са били никак благосклонни и са оценявали безпощадно не само знанията на своите ученици, но и тяхната прилежност и поведение.

Още в първо отделение най-малките ученици са изучавали нравоучение, старобългарски език, всеобща история и география, геометрия с чертане, краснопис, естествознание, ръкоделие – все дисциплини, които днес са непознати не само за първолаците.

Степените на бележките са били по шестобалната система, като единицата е обозначавала лошо поведение, никакво прилежание и лош успех. От съдържанието на дневника може да се предположи, че двойните стандарти на оценяване са били неприсъщи за следосвобожденските учители. Така например роденият през 1888 г. Лазар Дуков, за когото се предполага, че е внук на девненския депутат и предприемач Лазар Дуков, в първо отделение е имал двойка по български език.

Освен 123-годишния дневник СУ "Васил Левски" пази и други архаични свидетелства за развитието на просветното дело в девненския край. Сред тях са главни книги, датирани през 1923 г. в училището в село Таптък, днес Кипра, свидетелства от 1930 г. за завършен прогимназиален курс в Девненската народна смесена прогимназия "Христо Ботев" и др. Тепърва ще се проучва и школската документация от някогашното училище в кв. "Река Девня", след което кметът Свилен Шитов възнамерява да обособи специална музейна експозиция за просветното дело в Девня, чиито основи са положени още през епохата на Възраждането.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България