Учиха хлапета да гасят пожари

60 деца от три летни школи в Шумен се включиха в урока „Лято без пожари“, организиран от Североизточното държавно предприятие, Природен парк „Шуменско плато“ и Пожарната в Шумен.

Два часа малчуганите учиха и играха, а занятията водиха пожарникари, служители на парка и горски. Целта бе децата да разберат, че пожарите в гората са опасни и при тях умират не само дърветата, но и много растения и животни, като огънят често застрашава и населените места в близост до горски територии.

Екипът на РДПБЗН-Шумен обясни на децата, че е важно да не се допускат пожари в гората, защото се разпространяват много бързо, когато тревата е суха и са застрашени всички животни и птици. Огнеборците показаха на малчуганите как се действа по време на пожар и защо бързината и съобразителността са важни в кризисни ситуации.

Във втория център горски от ДГС-Шумен и ДГС-Паламара разказаха на децата за пожарите през последната година и колко много време отнема създаването на нова гора.

Децата имаха възможност да гасят истински огън с пожарната на стопанството и гръбни пръскачки.

Горските обясниха на децата, че за да загасне напълно един огън е нужно много време, а ако пожара е в планинска местност, водата се носи на гръб.

В третата база служители на ПП „Шуменско плато“ запознаха малките ученици и с полезната страна на огъня. Показано им беше как се прави огън, който не застрашава гората и хората, учиха ги как да подредят правилно дърва за огън и как да го изгасят напълно преди да си тръгнат от пикник.

Коментари

Задължително поле