Учредиха български поклоннически маршрут

Първи поклоннически поход, посветен на 550 годишнината от пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски от Велико Търново до Рилския манастир, ще започне на 1 юли тази година. Те са били в средновековния Търновград от 1195 до 1469 година, когато отново са върнати в светата обител.

Авторите на инициативата за поклонническия маршрут, наречен „Светият път“, обявиха подробности в Централния военен клуб в София. Сред членовете на Националния комитет за отбелязване връщането на мощите на небесния покровител на българите са Евгени Коев, спелеолог и активист за похода, историка проф. Пламен Павлов, кмета на Велико Търново, Даниел Панов, журналиста Горан Благоев и още десетина интелектуалци.

Походът по „Светият път“ ще се измине на пет етапа за по седмица. Всеки ден поклонниците ще изминават близо 20 километра. Първият етап е дълъг 114 км, започва от Катедралния храм във Велико Търново и стига на седмия ден до Никопол. Вторият етап от Никопол през Плевен до Луковит е 122 км, третият от Луковит до Черепиш е с дължина 130 км, а четвъртият етап е най-къс с дължина от 89 км. Финалният етап от маршрута от София до Рилския манастир е дълъг около 100 км и завършва в метох Пчелина.

Българският поклоннически маршрут наподобява популярния пилигримски път Ел Камино, дълъг близо 800 км, който следва пътя на свети Яков Зевадеев през цяла Северна Испания, докато стигне до катедралата „Сантяго де Компостела“, където се твърди, че са погребани останките на светеца. Според испанското поверие Свещеният път може да се мине пеша, с велосипед или на кон, но Камино е успешно преминат, ако са изминати 100 км пеша или 200 километра с велосипед или на кон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България