Учредиха Общински съвет за намаляване риска от бедствия в Търговище

Общински съвет за намаляване на риска от бедствия беше учреден в Търговище. Съветът се създава в съответствие със Закона за защита при бедствия и се ръководи от кмета на общината д-р Дарин Димитров. В него са включени секретарят, зам.-кметовете, главният архитект, началниците на Районните управления на полицията и на „Пожарна безопасност и защита на населението”, представители на Центъра за спешна медицинска помощ, общински съветници и други, съобщиха от местната администрация.

Съгласно указанията, Съветът трябва да приема Програма и Годишен план с мерки за намаляване на риска от бедствия. Те трябва да бъдат публикувани на сайта на Общината, за да се запознае обществеността с тях, след което да бъдат утвърдени.

На първото учредително заседание главният експерт по сигурността в Общинската администрация Кирил Керев запозна участниците с потенциалните рискове от различни видове бедствия на територията на общината и обектите, които биха създали опасност за населените места и жителите им. Сред рисковите е язовир Руец, който се стопанисва от сдружение за напояване. Както Община Търговище многократно алармира, водното съоръжение е в предаварийно състояние от близо година. Въпреки всички предприети мерки, до момента няма адекватно решение за ремонт на повредения изпускател. Община Търговище продължава да настоява съответните институции, отговарящи за контрола и изправността на съоръжението, да изпълнят задълженията си, тъй като тя няма законови правомощия в случая.

Сред другите потенциално опасни язовири са тези до селата Лиляк и Пресиян. Първият се държи на кота „нула”, за да поеме при нужда водите от другите два язовира над него. Пресиян е с повреден преливник, за чийто ремонт са нужни над половин млн. лева. Въпреки кандидатстването на Община Търговище за целеви средства по линия на бедствията и авариите, няма отпуснати пари за ремонт на съоръжението и то е поставено под засилено наблюдение, припомнят от администрацията.

Присъстващите на учредителната сбирка на Съвета в Търговище бяха запознати с картата на населените места, които са застрашени от наводнения и системата за ранно известяване при вдигане на водните нива, съобщиха още от Общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България