Учредиха сдружение „Велико Търново – историческа и духовна столица на България“

Инициативата не е просто добра, а българополезна.  България има нужда Търново да е Велико, заяви конституционният съдия член-кор. проф. д.ю.н. Атанас Семов

Учредиха сдружение с нестопанска цел „Велико Търново – историческа и духовна столица на България“. В създаването му участваха 26 изявени личности от различни професионални сфери. Сдружението бе официално представено в петък в знаковата сграда на музей „Възраждане и Учредително събрание“ в старата столица. Председател на Сдружението е адвокат Йордан Цветанов, негов заместник е бизнесменът Станислав Стоянов, а Мила Милчева пое поста на секретар.

По време на събитието бе представен меморандум на Сдружението. Инициаторите са единодушни, че званието ще фокусира вниманието на туристите към Велико Търново. То ще  е вариант за бъдещи инвестиции във всички сфери и най-вече в съхраняването и социализирането на културно-историческото наследство на Велико Търново.

"Многобройните обекти са неговото богатство, но изискват много средства за поддържане и развиване. А потенциалът на града е огромен и може да го превърне в притегателно средище за хора от цял свят, използвайки географското му положение, исторически, културни и образователни дадености. Необходимо е изработване на специален статут с включване на широк кръг от институции и привърженици на идеята. За това ще съдейства и специалният интернет-портал. Обработените предложения после ще се обсъдят на национална кръгла маса, а на по-късен етап за реализиране на целите може да съдейства и специален Национален комитет за развитието на историческата и духовна столица на България", заявиха учредителите.

По думите им проектът няма политически характер, той е отворен за нови членове и съмишленици.
"Придобиване на статута ще е еднопосочен билет за напредък и просперитет на Велико Търново.За кратък период сдружението получи голяма обществена подкрепа на национално ниво. А целите са – да се превърне званието историческа и духовна столица в статут. Една от основните стъпки ще е конституционното му утвърждаване, а след това и приемане на специален закон за Велико Търново. Учредителите са набелязали и редица проекти, които ще съдействат за реализиране на идеята и на инвестиционни намерения", изтъкна зам.кметът на Велико Търново Нейко Генчев.

В свое приветствие кметът на старопрестолнината Даниел Панов заявява: „Статутът е особено важен за утвърждаването ни като европейска дестинация за културен туризъм“.

"Инициативата не е просто добра, а българополезна. За мен във формулата историческа и духовна столица ключови са историческото и духовното. И ако носим поне остатъчно чувство за дълг пред предците си или поне ако искаме да ни има като народ, сме длъжни да си признаем, че т.нар.демокрация у нас през последните 3 десетилетия доведе до почти демонстративен отказ от историческото и духовното. От земя на възрожденци, България се превърна в Родина на невъзвращенци. От Търновската книжовна школа, се сринахме до безкнижовност и бездуховност. Наложеното отвън или по-страшно неадекватно прокараното отвътре разбиране за толерантността като отказ от историческа памет, ни доведе до невиждано в цялата ни история обезбългаряване. Народ без поминък остане ли и без памет, е свършен народ. На Велико Търново му подхожда да изпълнява такава възродителска роля.  България има нужда Търново да е Велико", заяви в прочувственото си слово конституционният съдия член-кор. проф. д.ю.н. Атанас Семов.

Чест и слава за Търново, пътят ще е трънлив, дано Господ ни помага“, благослови начинанието Великотърновският митрополит Григорий.

Крепостта Царевец грейна в лилаво в чест на учредяване на сдружението.


Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони