Ушите на властта работят правилно

Снимка: Архив

Незаконно подслушване в ДАНС няма, заяви председателят й Димитър Георгиев

Приемането от депутатите на доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) се оказа поредният повод за многочасови разправии между опозиция и управляващи. В крайна сметка стана ясно, че ушите на властта работят правилно. Документът с данни за 2016 година бе определен като първа точка от пленарното заседание в сряда.

А в зала присъстваха специално директорът на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков, главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Валентин Радев. От БСП поискаха заседанието да е закрито, но от ГЕРБ и Обединени патриоти се противопоставиха на „заглушаването”. А още в кулоарите от управляващите направиха коментари, че очакват отново внушения от страна на социалистите, че „в страната се вихри СРС-мания”. Докладът на бюрото бе приет със 182 гласа ”за”, един - ”против” и три гласа ”въздържал се”. Единственият глас против се оказа точно на председателя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), който не спести на опозицията и лично на Бойко Рашков, че един проформа доклад, който съдържа обективни данни, статистика, е бил ”използван по груб политически начин”.

По-рано председателят на бюрото за контрол даде да се разбере, че има много нарушения в процедурите за прилагане на СРС. И индиректно обвини прокуратурата и ДАНС затова: “Ние, в бюрото, вече не можем да гарантираме 100% на гражданите, че можем да направим пълна проверка дали те са били подлагани на ограничения на правата им със СРС-та по една или друга причина. Тази година установихме, че отговорите, които ни се дават от прилагащите структури, не отговарят на истината. Нека така да го кажем”. Но бе опроверган от шефа на ДАНС Димитър Георгиев: “Гарантирам, че незаконно подслушване в ДАНС няма. Всичко е било в пълните изисквания на закона. Нямаме нито едно СРС, което сме приложили без разрешение от съдия”. „Имаме 10 случая за тероризъм, по които се работи и са прилагани СРС в рамките на 2016 година. Продължава да се работи и по корупцията”, обясни Димитър Георгиев. И допълни пред журналистите: „Сами се убедихте, че в коментарите, които бяха направени в зала, става въпрос за минали периоди”.

Според приетия доклад, през 2016 година СРС са използвани най-често за организирани престъпни групи - 42,05%. 14% от СРС са за наркотични вещества, 6,12% за акцизни стоки, 4,69% за кражба, 3,19% за измама и 1,88% за подкуп. Бюрото констатира, че през 2016 година съдебният контрол върху използването и прилагането на СРС е значително завишен.

През 2016 г. разрешенията за СРС са се увеличи с 21,09% в сравнение с предходната - с19,74% по първоначални искания и 25,9% за удължаване на срока. Очаквано, най-големите заявители на СРС са МВР и ДАНС. А най-много разрешения са издадени от Специализирания наказателен съд – 67,74% от общия брой.

Контра

Корнелия Нинова

Нинова видя опит за кадруване

Председателят на БСП Корнелия Нинова видя опит за бъдещо кадруване в репликите на Данаил Кирилов, че на следващата процедура по избор на председател на бюрото ще знае какво да пита. Току-що депутат от управляващото мнозинство заплаши избрания легитимно председател на Бюрото за контрол на СРС, каза Нинова. И обяви, че това „е поредната капка в морето от грубото погазване на принципите на правовата държава”. „Този човек тук е в качеството си на директор, на националното бюро, което ние сме избрали. За това, че е казано мнението на това бюро, вие го заплашвате с политическо уволнение”, заяви тя. И се обърна към Данаил Кирилов: „Вашите заплахи за неговото уволнение са политически натиск, за това че говори истината. Това е злоупотреба със свободата на словото, с професионалната свобода, с каквато искате свобода”.

Данаил Кирилов, председател на правната комисия в НС:

Брилянтен случай за политическа злоупотреба

Гласувах „против” приемането на доклада на Бюрото за контрол на СРС, защото бе използван по груб политически начин и за манипулация на общественото мнение. Този доклад създава внушение, че съществуват еди-какви си проблеми. При това в дебата ние дадохме възможност на един от членовете на колективен орган да изразява лични мнения. Никой в дебата не попита за кои от тези констатации, за кои от тези внушения имаме решение на този колективен орган, с пълен или с частично непълен състав. Това не е в полза на обективната истина, както не е в полза на развитието и правоприлагането. Този случай беше брилянтен пример на политическа злоупотреба. До този момент не съм имал лични впечатления за Бойко Рашков. Живот и здраве ще доживеем друга процедура за избор на ръководство на бюрото.

Главният прокурор Сотир Цацаров:

Рисува се апокалипсис, а ДАНС и ДАТО прилагат закона

Нямах намерение или желание да се изказвам, не защото нямам какво да кажа, а защото ние имаме само статут на гости. Поисках думата след изказването на председателя на Националното бюро за контрол на СРС. Това каза в началото на своето изложение в пленарна зала главният прокурор Сотир Цацаров след изявленията на Бойко Рашков. „Не мога да не отговоря на някои неща, за които бяха изнесени факти - дълбоко неверни, за съжаление”, заяви главният прокурор. „За наше съжаление, поне 80 процента от това, което се чу в залата, имаше политическа окраска. Това, което трябваше да има юридическа окраска, при цялото ми уважение към колегите, бе лишено от доста юридическа окраска”, отбеляза още Сотир Цацаров. „Оказа се, че институциите тънат в мълчание, на няколко пъти бяха отправени упреци за мълчание и към мен”, посочи главният прокурор. И специално отбеляза, че няма сигнал на бюрото за контрол на СРС, който да не е получил отговор под формата на прокурорско постановление. „Няма масово подслушване на политици, магистрати и журналисти. Не чух отговор на два въпроса. Подслушване на журналисти? Не. Масово подслушване на политици, магистрати, журналисти? Не. Това, че се намираме в условията на открито заседание, съвсем не е оправдание да кажем, че такова може да има”, заяви още главният прокурор. Сотир Цацаров бе категоричен, че твърденията, че 10 процента от всички СРС-та касаят журналисти, политици и магистрати, са “дълбоко неверни”. И продължи: „Защо са най-голям брой разрешенията за използване на СРС в Специализирания съд? Защото той издава разрешение за подслушване на организирани престъпни групи, а една група е минимум от трима души. Считам, че колегите ми от ДАНС и ДАТО прилагат закона, а твърденията за подадени неверни сведения са дълбоко спекулативни”, заяви още главният прокурор.

Иван Иванов (БСП),

член на вътрешната комисия:

Ако заседанието беше закрито, щяхме да чуем и конкретни имена

За наша най-неприятна изненада се оказа, че темата с подслушванията не е останала далеч в миналото. Оказа се, че и към днешна дата подобни нерегламентирани действия от страна на службите са отново факт. От изказванията на господин Рашков се оказа, че се подслушват и журналисти, и политици. За съжаление заседанието не беше закрито, за да чуем и конкретни имена. Но недвусмислено беше заявено, че такива подслушвания се случват, т.е. Нерегламентирано прилагане на СРС. Не ни успокои шефът на ДАНС, който каза, че това не се прави масово. Което означава, че се прави, но не е масово.

Елхан Кълков (ДПС),

член на комисията за контрол на службите за сигурност към НС:

Тезата на Рашков беше повече политическа

По отношение на доклада, който беше представен от Националното бюро за контрол на СРС, мисля, че той е обективен. Отразява цялата действителност, която се изисква съгласно процедурите, в едно със забележките, които присъстват в него от страна на Бюрото.

По отношение на дебата в пленарна зала – като дебат беше конструктивен и полезен за народните представители, с изключение може би на тезата на господин Рашков, който донякъде го откара малко политически. Всичко останало беше наред.

Емил Димитров (ОП),

председател на спецкомисията

срещу контрабандата:

СРС не се прилага за

2 пакетчета семки

Със сигурност може да се помисли и за законодателни промени, но това е работа на вътрешната комисия. И то след внимателен анализ, защото законът го има и той върви и си работи много добре. Ако в доклада има забележки, нека си ги вземат под внимание. И евентуално, ако преценят, че не могат да го уредят с вътрешна инструкция – да пристъпят към промяна на закона. Но за всяко нещо да искаш да променяш закона е излишно. Нека не забравяме, че СРС се прилага за престъпления от тежък характер. За такива, който са с над 5 години лишаване от свобода. Не става въпрос за две пакетчета семки. Тук говорим за тежки престъпления или евентуално тероризъм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика