Фабрика за нелегален тютюн разкриха в Разградско

Четирима работници обработвали тютюна скрошом в специално оборудвани помещения

Нелегална фабрика за производство на тютюн е разкрита в Разградско. В незаконната база, която била оборудвана професионално, са намерени над тон суровина и над 300 кг фино нарязан тютюн, готов за пласиране. Задържани са петима, в това число собственикът на имота и четирима работници, сред които е имало хора на Благоевградско.

Операцията на икономическа полиция от Разград и колегите им от районното управление в Кубрат е започнала към 16,30 часа в четвъртък, когато спрели за проверка „Форд Галакси” в село Каменово. Автомобилът бил управляван от 30-годишния Е.Ф. от село Медовене. В колата били намерени 15 кг нарязан тютюн без акцизен бандерол.

Последвало претърсване в къща, собственост на жената на шофьора, където била базирана и фабриката. Там, докато обработват тютюна, били задържани трима мъже и жена. А.Х. (38 г.) и Ю.Х. (33 г.) от благоевградското село Абланица, 36-годишната Д.П. от град Гоце Делчев и 19-годишният З.М. от село Медовене режели фино тютюна, за да бъде насипан в съответните разфасовки.

В приземен етаж на къщата били открити 4 метални вани, оборудвани с газови горелки за топлинна обработка на тютюневи листа, електрическа машина за фино нарязване и други инструменти, предназначени за обработка на тютюнева продукция.

В къщата имало помещения, оборудвани с видеонаблюдение, шумоизолационни материали и вентилационна система.

Имало и стаи за почивка и хранене на работниците, така че те да не напускат границите на имота, за да не привличат внимание, съобщават от полицията в Разград.

По техни данни в стопански постройки били намерени складирани 304,400 кг фино нарязан тютюн, готов за реализация, както и 1004,900 кг суровина във вид на балирани тютюневи листа.

Още 12 кг фино нарязан тютюн, пакетиран в пликове по половин кг, бил намерен и в друга къща, собственост на първоначално задържания шофьор Е.Ф.

Всички количества и оборудването са иззети. 30-годишният, задържан с тютюна в колата и собственик или ползвател на имотите, където била фабриката и складове, е арестуван. Заедно с него зад решетките са и работниците, които са били в обекта.

От полицията в Разград припомнят, че този месец са били хванати още 30 кг тютюн без бандерол, който бил превозван в „Ситроен Ксара”, управляван от 22-годишен мъж от село Осенец.

Петимата, заловени във нелегалната фабрика за тютюн, са задържани за срок до 72 часа с постановление на Районната прокуратура в Кубрат. Това съобщиха от Апелативна прокуратура във Варна. По тяхна информация в ареста са собственикът и ползвател на имотите, където е базирано производството 30-годишният Емин Ф. И работниците му - 38-годишният Аюп Х., 36-годишната Джемиле П., 33-годишният Юсеин Х. и 19-годишният Зекерие М.

Те са привлечени като обвиняеми за продажба и държане на акцизни стоки без бандерол, като наказанието за престъплението е от 2 до 8 години лишаване от свобода, тъй като е извършено от две и повече лица, сговорили се предварително, допълват от прокуратурата.

Районната прокуратура в Кубрат внася искане за мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и за петимата.

По изчисления на митницата стойността на нелегалния тютюн възлиза на близо 60 000 лева, съобщават още от Апелативна прокуратура във Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право