Ново звено контролира горивата Нова дирекция ще отговаря за регистрация на търговците на горива

Шефът с по-голямо доверие от правителството Ролята на медиите нараства, влиянието на фейсбук намалява

Юрий Асланов за проучването на „Афис“: Няма нищо странно в това левицата да е пред управляващите

US Конгресът забрани излизане от НАТО

Умуват дали да четат обвинителния акт по делото „КТБ“

Бъчварова: ГЕРБ е с няколко крачки напред, защото има много здрави връзки с европейското политическо семейство

Избират „Детска мелодия на годината“ на 23 март в НДК 14 нови авторски песни се състезават в националния фестивал

Близо 300 фалшиви инвалиди от Разградско са съдени да връщат пари Материалите за организирана престъпна група са в Спецпрокуратурата

Кметът на Търново и потомка на Райна Княгиня инициират конкурс за иновативни проекти Инициативата ще бъде представена пред Великотърновския университет, бизнеса и фирмите в сферата на високите технологии

Остров до Созопол става световен арт център “Св. Св. Кирик и Юлита” се преобразява с помощта на музея Лувър

Френската здравна агенция е открила опасни химикали в памперси

Отстранена е аварията в „Люлин“, която остави без ток клиенти на ЧЕЗ

БНТ сваля Валя Ахчиева Мотивът - "максимална равнопоставеност" във вътрешен конкурс за ново разследващо предаване

Барние: Ако Великобритания излезе от ЕС без споразумение, Лондон ще носи огромна отговорност по въпроса с ирландската граница

Готвят 242 пролетен панаир в Търговище Запазване на ниски тарифи за участниците предвижда общината

Факти срещу лъжите на партийните и грантаджийско зелените в България В годишен доклад на швейцарски супер експерт в планинския зимен туризъм ясно се вижда потенциала на България в този бизнес

Всеки който пречи на развитието на зимния туризъм (при спазване на екологичното законодателство) в България е или пълен глупак, или има лични финансови интереси.
Лоран Ванат
Лоран Ванат

В тази статия представям малко факти от годишния доклад за 2017 година на световно известния експерт по планински туризъм швейцареца Лоран Ванат.

Лоран Ванат е магистър от Университета на Женева с над 30 години опит в областта на планинския туризъм, стартирането и развитието на нови компании и устойчивото развитие на бизнес.

Ванат е бил лектор на стотици конференции по света посветени на устойчивото развитие на планинския туризъм и е консултирал над 200 фирми и държавни институции, в това число десетки планински курорти в Алпите, САЩ, Китай и други страни.

04_01

Повече информация за Лоран Ванат можете да прочете на личния му профил в http://www.vanat.ch/

Всяка година Ванат публикува множество секторни и фирмени анализи като един от най-известните му е годишния обзор International Report on Snow & Mountain Tourism (Международен Доклад за Снежния и Планински Туризъм). Докладът за 2017 година е 202 страници и представя 71 страни.

Всички данни цитирани по долу са от http://www.vanat.ch/RM-world-report-2017-vanat.pdf. Накратко представям фактите от доклада за България и някои страни от Балканите и Централна

Европа.
България
(стр 83-84)

• 32 зони подходящи за ски, в които има или е имало лифтове и/или влекове
• 110 лифта и/или влека (тук са включени и неработещи като Заека на Алеко)
• Банско – 14 лифта и влека с общ капацитет 23 100 на час
• Боровец – 13 лифта и влека с общ капацитет 16 300 на час
• Пампорово – 14 лифта и влека с общ капацитет 13 000 на час

Цитат от секцията за България :„Lifts renewals and resort development has been a challenging issue for Bulgarian ski resorts over the last 10 years, as environmental activists seem to systematically oppose any new lift projects. With an aging infrastructure and less than optimal connections, a few resorts may lose some of their international popularity, likely limiting the industry’s growth and development in the country.”

Кратък недипломатичен превод от мен на този цитат: Местни зелени ебават майката на зимния туризъм в България. Поради което ръстът на индустрията и на страната са ограничени.

Румъния
(стр. 118-119)

• 45 зони подходящи за ски в които има или е имало лифтове и/или влекове
• 110 лифта и/или влека
• Ски курорт Синая (максимум височина 2000 м, колкото Алеко) с нови 10 лифта през последното десетилетие
• Нов курорт ТрансАлпина в процес на изграждане, към 2017 година е построена нова гондола, 4-седалков лифт. Целият одобрен проект е на стойност 80 милиона евро и е за 31 ски съоръжения и 80 км писти

Чехия
(стр. 89-90)

• 176 зони подходящи за ски в които има или е имало лифтове и/или влекове
• 816 лифта и/или влека
• Най-висок връх Снежка – 1602 м (колкото междинна станция на лифта на Банско)
• Всички ски зони са между 900 метра надморска височина (долна станция на лифта в Драгалевци) и 1300 метра (междинна станция Бай Кръстьо на лифта в Драгалевци)
• През периода 2007-2017 ски курортите са обновявани и разширявани – 5о нови лифта са инсталирани за десет години
• Курорт Pec pod Snezkou се намира в национален парк Krkonose

Словакия
(стр. 127-128)

• 107 зони подходящи за ски в които има или е имало лифтове и/или влекове
• 456 лифта и/или влека
• 40 нови лифтове последните 10 години
• Повечето ски курорти са в резервати
• Фирмата Tatry Mountain Resort оперира 4 зимни курорта и са инвестирали 2007-2013 година 190 милиона евро в нови съоръжения

Сърбия
(стр. 125-126)

• 31 зони подходящи за ски в които има или е имало лифтове и/или влекове
• 77 лифтове и/или влекове
• Най-висок връх в Сърбия – Копаоник (на нивото на платото над хижа Алеко)
• Курорт Копаоник – надморска височина 1500 – 2000 м (подобно на Пампорово); 23 съоръжения (голяма част построени през последните 10 години) с 32 000/час капацитет (повече от Пампорово и Боровец взети заедно).
• Нов курорт в Стара Планина в района на Бабин Зуб – 5 ски съоръжения (в това число гондола); одобреният план предвижда 100 км писти и още лифтове и писти.

Мисля, че фактите са пределно ясни. Всеки който пречи на развитието на зимния туризъм (при спазване на екологичното законодателство) в България е или пълен глупак, или има лични финансови интереси подхранвани от чуждестранни източници, или е „екоманиак” за който трипръстия глухар и внесения от Испания и отглеждан за над 1 мил евро лешояд са по-важни от човека.
България има значителни сравнителни природни преимущества за развитие на планински целогодишен туризъм. И трябва да ги използваме!

Двайсетината грантаджии живеещи от данъците на хората и обединени с помпозното име „За да остане природата в България” и техните партийни покровители от маргиналната ПП Зелените просто трябва да бъдат тотално игнорирани.

Прекалено дълго няколко правителства се вслушваха в лъжите им.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Време е да се вземат драстични мерки срещу тези така наречени „зелени“, дето лапат милиони „да броят делфини“, „да броят комарите по Дунава“, „да защитават птиците в Добруджа“, че щели да се удрят в перките на ветрогенераторите, „да провеждат акции за оплождането на не знам какъв си вид пеперуди“ и т.н. и т.н. и за всичко това да гушкат дебели пачки!!!!!!

  2. МНОГО ЧУЖДИ НОВИНАРСКИ АГЕНЦИИ ИЗБЪЛВАХА КУП СТРАННИ КВАЛИФИКАЦИИ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА НАШАТА СТРАНА .МНОГО ОТ НЕЩАТА – КАТО ТАЗИ ЗА КОРУПЦИЯТА , КОЯТО НАИСТИНА СЪЩЕСТВУВА .ТОВА ЕДВА ЛИ Е СТРАННО И НЕОЧАКВАНО , КАТО ЗНАЕМ ОТНОШЕНИЯТА НА НЯКОИ ЕВРОПЕЙСКИ ПОЛИТИЦИ КЪМ НАС . СТРАННО Е ОБАЧЕ РАДОСТНОТО СКИМТЕНЕ НА “ НАЩИ “ ИЗДАНИЯ , НАРИЧАЩИ СЕ ОБЕКТИВНИ И БЪЛГАРСКИ ПРЕДИ ВСИЧКО ?НЕ СА БЪЛГАРСКИ , ЗАЩОТО ТОВА РАДОСТНО СКИМТЕНЕ ГОВОРИ ЗА ДРУГО , КОИТО НИЕ СИ ЗНАЕМ – ПЪЛНА ЛИПСА НА БЪЛГАРСКО ЧУВСТВО!!!!! , ЧУВСТВОТО НА НАШИТЕ БАЩИ Ш ДЕДИ , НАД ЧИЯТА ПАМЕТ ПЛЮЕМ КАТО ОБЗЕТИ ОТ БЕСОВСКА СТРАСТ
    .НИЩО ЧУДНО – СЛЕД ТОЛКОВА ГОДИНИ СЪВЕТСКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗЪМ , НИЩО ЧУДНО !

  3. Ами за това си има обявени обществени поръчки. Образовай се малко, кандидатствай, спечели и брой и ти и оплождай и гушкай дебели пачки. Някой да те е спрял..

  4. НАЗДРАВЕ, КАРОЛЕВ, НАЗДРАВЕ ШАЙКА …. ТИЯ В ТОЯ ВЕСТНК НЕ ЗТРЕЗНЯВАТ ДЕНОНОЩНО…СТРАХОТЕН ВЕСТНИК, СТРАХОТНО ЗАБАВЛЕНИЕ….

  5. България има потенциал, но не е развит заради глупави спънки. Сега е крайно време да се правят неща в правилната посока. Хубаво решиха за лифта, сега е време и да действат.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.