Хубчев сменя половината отбор срещу Кипър

На 16 ноември 2018 г. да почерпят

Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Цветан Цветанов: Системната политическа атака на БСП към нас е изградена с фалшиви новини

Технология запазва косата при химиотерапия Лекувани са над 100 000 пациенти в 35 различни държави

Родители алармират: Охранител на училищен автобус обижда и бие деца

САЩ може да изгубят война срещу Русия Иран и КНДР са новите заплахи

Свалят цените на горивата с нови мерки Фирмите от сектора ще продължат да работят с минимална печалба

Бутонът за бдителност във влака-убиец на Хитрино бил включен

Тайните на ръката – хиромантия Купи утре заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Премиерите Борисов и Ципрас дискутираха проекти в секторите транспорт и енергетика

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Фалит заплашва 20 общински болници След Нова година много лечебници може да затворят врати предвид заложеното в бюджета увеличение на минималната заплата

Тревожно е състоянието на общинските болници, голяма част от които са пред фалит, посочват от Българската стопанска камара.

Oколо 20 общински болници в страната са пред фалит заради тежко финансово състояние, сред тях – тези в Поморие, Белоградчик, Димитровград, Велики Преслав. Общо задълженията на общинските лечебни заведения у нас, които са 121, възлизат на над 100 млн. лв. към края на септември. От тях към 31 август 29 млн. лв. са дълговете на 38 болници, членуващи в Сдружението на общинските болници. Ако към тях се прибавят борчовете и на останалите лечебници в страната, сумата възлиза на над половин милиард лева.

След Нова година предстои вълна от фалити на по-малките болници предвид заложеното в бюджета увеличение на минималната работна заплата на 510 лв. от 1 януари. Това зави пред „Труд” д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България. Той допълни, че в същото време клиничните пътеки, по които НЗОК заплаща извършена дейност, още са на цени от 2006 г. По думите му и в момента медицинските заведения затварят врати заради невъзможност да изплащат дължимото към персонала – какъвто е случаят с болницата в Поморие, при условие, че минималното възнаграждение все още е 460 лв. Друг проблем е и недофинансирането на много от пътеките заради което болниците също трупат дългове – към доставчици на услуги, за медикаменти и консумативи, както и за заплати на медицинския персонал.

От Националното сдружение на общините и Българския лекарския съюз настояват държавата да вземе мерки за решаване на проблема. От Българската стопанска камара посочват, че е тревожно състоянието на общинските болници, голяма част от които са пред фалит. От там призоваха за „незабавни мерки не по-късно от края на ноември за предотвратяване на продължаващата разруха в общинското здравеопазване и колапса на общинските болници, по-голяма част от които имат значителни по размер просрочени задължения за консумативи, лекарства, външни услуги и персонала. БСК и други представителни организации на социалните партньори ще внесат предложения за спешно обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество и постигане на задоволителни решения на този проблем”.

Все пак според председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев възможността за първи път от 10 години да се коригират цени в клинични пътеки, ще даде известна финансова сигурност и стабилност на болниците, в това число и на общинските. От БЛС обаче настояват здравната каса да изплати така наречената надлимитна дейност за 2015 г.

„Най-големият проблем за здравеопазването в момента са огромните дефицити на общинските и държавните болници, които ежегодно растат. Не виждаме политики в бюджета (на НЗОК за 2018 г. – б.р.), които биха били основа на нови качествени реформи в тази област, защото продължаването на използването на клиничните пътеки винаги ще води до този резултат. Ето защо, медицинските работници от КТ,,Подкрепа” смятат и настояват, ако не тази година, най-късно догодина, да се приложи нов метод за финансиране на здравните услуги в болничната помощ чрез въвеждане на диагностично-свързани групи”, се посочва пък в позиция на синдиката.

БСК против проектобюджета на касата
НЗОК предлага забрана за плащане на нови иновативни лекарства

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще предложи мораториум за финансирането на нови молекули за 2018 г. Това обяви управителят на здравния фонд Камен Плочев по време на заседание на парламентарната здравна комисия миналата седмица. Той побърза да уточни, че касата ще направи това предложение на парламента, но личното му мнение е, че не трябва хората да бъдат лишавани от новите медикаменти.

Плочев аргументира вече взетото решение от Надзорния съвет, като каза, че НЗОК е финансова институция и разполага с определен бюджет.

Надзорът е одобрил и друга финансова рестрикция: спиране на средствата за всички нови болници и дейности, които клиниките са разкрили през тази година и чакат за договор с НЗОК от догодина. Като мотив управителят на здравния фонд посочи, че през 2017 г. новите дейности и болници с договори с касата са се увеличили с 62.
Преди дни Българска стопанска камара обяви в свое становище, че няма основания за подкрепа на проекта на бюджет на здравната каса.

“Отчитаме ограничените възможности за увеличаване на приходите в НЗОК. Публичните разходи за здравеопазване като дял от БВП са в диапазона около 4,6%, при средно за страните от ЕС 7-11%. Запазването на сравнително нисък дял на публичните средства не само не позволява развитие на българското здравеопазване, но постоянно влошава качеството на обслужване, възможностите за адекватно медицинско и болнично обслужване. Пада мотивацията и възможностите за задържане, повишаване квалификацията и развитие на медицинския персонал”, уточняват от работодателската организация.

Паркинг ще се строи на мястото на ДКЦ 6 в Пловдив
Събарят поликлиника след основен ремонт за 100 хил. лв.

Над 100 000 лева, хвърлени преди 2 години за основен вътрешен ремонт на ДКЦ 6 в Пловдив, са на път да отидат на вятъра. Причината е, че градската управа планира да събори масивната 4-етажна сграда на ул. „Любен Каравелов” край хотел „Лайпциг” и МОЛ „Марково тепе” и да изгради на нейно място многоетажен общински паркинг. Парите на данъкоплатците са дадени за нови дограми, врати, гранитогрес, рампа за трудно подвижни пациенти и ремонт на тоалетните в настоящата страда на бившата поликлиника. Затова буди недоумение решението на кмета Иван Тотев и екипа му още до Нова година ДКЦ 6 да се премести в сградата на МБАЛ „Свети Мина”.

Според персонала в ДКЦ 6 самото преместване ще струва също 6-цифрена сума. Объркването на пациентите също е голямо, а освен това на третия етаж в сегашната сграда на ДКЦ 6 се помещава и центърът за деца аутисти, който наскоро пък бе ремонтиран със средства на частни дарители.

Според градските управници Пловдив има спешна нужда от нови многоетажни общински паркинги. Хората обаче недоумяват защо трябва да се събаря 4-етажна лечебница заради паркинг, след като само на 10 метра се намира 4-етажен подземен такъв под МОЛ „Марково тепе”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Щом и медиците ни работят за минимална заплата,то какво да очакваме за останалите работещи бедни?! Затова оня лекар на пределна възраст ще чака приемника си-млад колега да иде и да го смени,а дядото да се оттегли на заслужена почивка. Щяли сме да се борим с демографската катастрофа,но как?! С тия мизерни доходи ли??????????????????

  2. Защо се коментират единствено и само болниците? Защо не се обърне внимание на общинските диагностично-консултативни центрове (ДКЦ)! В по-голямата си част те са в плачевно състояние – липса на мед. апаратура, окаяно състояние на сградния фонд, липса на финансови средства за изплащане на възнаграждения и консумативни разходи и т.н. Ако искаме да „преборим“ свръх хоспитализацията и формалното хоспитализиране за извършване на рутинни изследвания и лечение по скъпоструващи клинични пътеки, което лечение специалистите от доболничната помощ могат да извършват и то много по „евтино“ за здравната каса, трябва да обърнем внимание и на тези специалисти. Повечето от тях са с две и повече специалности а първичния преглед при тях е оценен на 20 лв. и то от тази година. Цените по които НЗОК закупува дейностите в специализираната извънболнична медицинска помощ са повече от символични и нямат нищо общо с реалните. Задълженията на лечебните заведения от СИМП са стотици хиляди левове. Необходимо е БЛС да вземе отношение и по този проблем. БКС и другите представителни организации на социалните партньори да внесат предложение за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество и проблемите в СИМП.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.