Фалшиви болнични измъкват половин милиард от бюджета (ОБЗОР)

Премиерът Бойко Борисов

105 000 болнични в една фирма

Половин милиард лева са щетите от фалшиви болнични, съобщи премиерът Бойко Борисов преди началото на вчерашното заседание на Министерски съвет.

“Имаме сигнали и протести на компании, които искат да закриват заводи, например в Ихтиман, защото един доктор дава по 200 или 500 болнични листове. В същото време има компании, където има 105 000 болнични, изплатени от държавата”, заяви Борисов.

“Знаете като дойде петък колко болнични се издават и айде в Гърция на почивка. Но всички данъкоплатци плащат за това. Разпоредили сме проверки”, обяви премиерът.

От думите му стана ясно, че ще поотложи с месец-два орязването на болнични за първите три дни. Предложението на кабинета бе да се изплащат на 50%, а не както сега на 70%. “Спираме, докато видим дали ще ни проработят мерките. Още веднъж ще пробваме с цялата сила на държавата дали можем да се справим, ако не - тогава ще отиваме на такива мерки”, обяви премиерът пред министрите. Той не скри, че наред с бъдещи лекарски комисии за проверка на фалшивите болнични е впрегната полицията, за да се хващат докторите, които мамят. Такива измами обаче се доказвали доста трудно.

“Всеки доктор да знае, че всъщност ощетява останалите граждани, като се подписва. Всеки може да изкара, че днес има кръвно, докато отидат да го проверят, може да му спадне кръвното и да се нормализира, какво да го правиш такъв доктор?!”, попита премиерът и подчерта, че в Полша за фалшив болничен отнемат лекарски права.

“В същото време ние сме изключително социална държава и всяка рестриктивна мярка създава проблеми”, призна Борисов. Той обясни, че населението е намаляло, а болничните са се увеличили с повече от 60% през последните шест години, дадени са и в пъти повече пари за здравеопазване.

“ В същото време болниците имат над половин милиард дългове, сиреч изхарчени пари”, изтъкна министър-председателят. Той припомни, че има предложение от опозицията да се изплатят тези дългове, но, според него след 2 години те отново щели да станат 500 млн. лв.

Мерки

МЗ обеща повече

регулация

и проверки

Повече регулация и засилен контрол в процеса на освидетелстване на действително болните пациенти, обещаха от здравното министерство. “Ще променим, където е необходимо наредбите”, увери проф. Николай Петров.

Здравният министър подчерта, че се наблюдават райони със засилено издаване на болнични листове, фирми, чиито служители при изпадане на фирмата в неплатежоспособност изведнъж се оказват масово с болнични и други ситуации, които водят до сериозен ръст на разходите на общественото осигуряване и трябва да се предприемат спешни действия.

Проф. Петров поиска повече коректност към действително болните пациенти. “Ще се търси строга отговорност от тези, които злоупотребяват с болнични”, подчерта здравният министър.

Коментари

Задължително поле