Фалшив туит на френски министър "уби" нобеловия лауреат за литература Светлана Алексиевич

Светлана Алексиевич

Световни медии съобщиха, че 69-годишната беларуска писателка и разследваща журналистка Светлана Алексиевич е починала във Франция, позовавайки се на съобщение на френския министър на културата Франсоаз Нисен в социалната мрежа Туитър.

"Ужасна новина. Светлана Алексиевич е починала. Няма подробности", пише в профила си Франсоаз Нисен, която зае поста министър на културата вчера.

Алексиевич опроверга информацията. „Не знам на кого е притрябвало подобно нещо. Аз в момента съм в Сеул, тук има представяне на мои книги“, обясни Алексиевич пред руски журналисти.

Известно време след това в "Туитър" се появи съобщение "Този профил е измама, създадена от италианския журналист Томазо Де Бенедети (известен автор на фалшиви профили в социалните мрежи, които да изглеждат като създадени от известни личности и "съобщава" от тях за смъртта на папата, Фидел Кастро, Педро Алмодовар и Умберто Еко.)

Журналистката спечели Нобелова награда за литература през 2015 г. за "полифоничните ѝ творби, които са паметник на страданието и смелостта в нашето време“.

Сред художествено-документалните й книги са "Чернобил – хроника на бъдещето", "Войната няма женско лице", "Цинковите момчета", "Времето на секъндхенда".

 

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини