Фалшифициране на вота е заложил кабинетът „Петков“

Снимка: Цветан Томчев
Машините за гласуване продължават да се съхраняват в частен склад, вместо в държавно помещение, защото за седем месеца правителството на Кирил Петков не е успяло да намери сграден фонд. След бариерата на склада се виждат коли на жандармерията, но не е ясен достъпа до халетата.

ЦИК призна, че бившият премиер и министрите му оставили машините в частен склад

Няма гаранция, че софтуерът не може да се манипулира от разстояние, казаха пред “Труд” IT-специалисти

От РИК питат дали не са слагани по 8-10 гласа

Правителството на Кирил Петков е саботирало сигурността на машините и не направи по необходимата експертна проверка на софтуера, за да гарантира честността на изборите и така реално е заложило фалшификации на вота, коментираха за “Труд” неофициално от ръководството на Централната избирателна комисия, като се позоваха на писма, в които ЦИК е искала от властта да осигури държавен склад за техниката за изборите.

“От началото на годината сме изпратили редица писма до Министерския съвет, до министъра на финансите, включително до министъра на отбраната, но никой не реагира на исканията ни за държавно помещение”, признаха от Централната избирателна комисия пред “Труд”.

“От месеци насам ЦИК поставя въпроса за намирането на държавен склад за съхранението на машините за гласуване. Това е въпрос от компетенцията на Министерския съвет. До момента не е намерена подходяща сграда. За държавата би било по-евтино да ги съхранява в държавен склад”, обяви и говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Месечният наем, който държавата плаща на “Карго партнер” ЕООД, е 110 хил. лева.

Специалисти отбелязаха пред “Труд”, че освен по-евтиния наем по цени за държавната собственост, на машините ще се гарантира и обезпеченост за външен достъп, която в момента се поставя под въпрос. В момента складът се охранява от полиция и жандармерия, обясниха от ЦИК. Всяко лице, което получавало разрешение от комисията за влизане при машините, се записвало в специален дневник от служителите на МВР, допълниха от ЦИК.

За предсрочните парламентарни избори отвореният код на машините ще бъде предоставен на ЦИК, защото от фирмата производител Смартматик в началото на годината са направили обучение на външни специалисти, които вече са участвали в провеждането на частичните кметски избори по места през тази година.

“Проверката на софтуера и предоставянето на кода, както и участието на партиите за удостоверяването на този софтуер и на новото министерство на електронното управление обаче не гарантират честни избори. Машината за гласуване не е в интернет, но както всяко техническо устройство има блутут с вход и изход”, дадоха пример за възможностите за компрометиране на резултатите от вота IT-експерти с многогодишен опит. И още: “Никой не може да каже на сто процента, че този софтуер не може да се манипулира от разстояние с програма, защото в края на изборния ден се предават две флашки, което означава, че машината има две памети, а никой не е сигурен дали няма и още”.

“Въпросът за сигурността на изборите трябваше да се постави пред Конституционния съд още през миналия юли, но трудността щеше да дойде от изработването на независима техническа експертиза, защото такава не може да бъде направена в България”, признаха бивши депутати от няколко политически партии. Два месеца преди изборите е абсурдно да се прави такава, защото подобна техническа експертиза изисква време, коментираха казуса експерти.

Председатели на РИК в страната дадоха следния пример, как след гласуване избирателите си проверяват вота от контролната разписка, пускат я в урната, но каква е гаранцията, че дори да бъдат преброени разписките като бройка, в изчислителния център на РИК няма повторно преброяване. “Няма такъв контролен механизъм и в ЦИК, защото няма как да бъдат преброени 2,800 млн. бележки, а камо ли да ги сравним с числата, които са получени в съответните избирателни комисии по областни градове”, признаха ръководители на РИК.

“В крайна сметка в края на изборния ден се принтира изборен протокол от машината, който в идеалния случай съвпада с данните от флашката, но кой дава гаранция, че примерно в 3500 секции от общо 12 000 някой през деня не е нагодил така софтуера или не го е манипулирал, че да предава по 5-7-10 гласа за определена формация”, казаха още от Районните избирателни комисии. “Това са въпроси, на които нямаме отговор и затова не можахме да разберем упорството на народните представители в 47-ото Народно събрание, особено от ПП и ДБ, а и от БСП, да допуснат и хартиените бюлетини”, казаха пред “Труд” от районни комисии. Те бяха категорични, че не би могло да има манипулиране на хартиените бюлетини, защото решенията в комисиите се вземат от 2/3 мнозинство.

Велин Жеков, дългогодишен председател на РИК-Варна: С техниката се улеснява контролирания вот

Не одобрявам машинното гласуване, защото резултатът от него не може да се засече така точно, както при хартиените бюлетини, колкото и недостатъци да имат. В закона няма текст за санкциониране на човек, който си заснема разписката от машината и това е идеален вариант за наблюдение на контролиран вот. Предпоставка за това бе и практиката членовете на СИК да помагат на избиратели в затруднение.

На последните избори нямаше изискване да се броят разписките, но много от СИК го направиха. Във всяка секция имаше разминаване с финалния отчет, макар и с 1-2 гласа. Секциите в страната обаче са близо 9000. Друг проблем бе, че много от СИК се оказаха неподготвени да боравят с машините въпреки обучението. Догодина предстоят местни избори, в които хората ще гласуват с по три бюлетини - за кмет, районен кмет и общински съвет. Част от гласоподавателите трудно ще се справят с тази задача при машинен вот, а и гласуването ще е много бавно. Ще се отчитат преференции, за които понякога един глас е решаващ.

Във Варна в три поредни кампании имаше такива дела, но при хартиените бюлетини съдът може да провери и да прецени какъв е резултатът. Не е ясно как би станало това на база на един наподобяващ касов бон отчет от машината. Затова считам, че поне разписките трябва да се броят задължително.

Бранимир Балачев, ГЕРБ-Варна: Софтуерът трябва да се провери

На първото заседание на областния щаб на ГЕРБ ще предложа да поискаме пълна проверка на софтуера на машините.

Потърсих консултация от софтуерни специалисти с въпроса могат ли машините да се пипат. Казаха ми, че няма нещо, направено от човек, което да не може да се контролира, т. е. няма програма, която да не подлежи на контрол. Знаем изненадата на последните избори, при които един резултат изведнъж скочи от 12% до 25%. Логично е да възникне съмнение. За да имаме някаква гаранция, че изборният процес няма да бъде манипулиран, е нужна проверка - кой държи кодовете, по какъв начин става предаването на информация, възможна ли е намеса в този процес. Ще настоявам в проверката да участват експерти от Държавната агенция по метрология и стандартизация, както и независими софтуерни специалисти.

Смятам, че след преглед на картината от предходните парламентарни избори, независимо от решението на ВАС, няма пречка ЦИК да разпореди и задължително броене на контролните разписки. Искаме честни избори, нищо друго. Затова положихме много труд да има смесена система на гласуване. Тя щеше да гарантира конституционното право на вот на всички избиратели.

Андрей Рунчев, общински лидер на ГЕРБ - Бургас: Не вярваме в резултата от машините

Трудностите с машинното гласуване са известни на всички. Първо, тази обща несигурност в резултата, като чисто политически нюанс. Ние от ГЕРБ сме получавали изненадващи резултати в определени избирателни комисии, където винаги сме имали един постоянен и непроменящ се през последните години. Накратко казано, не вярваме в резултата от това гласуване.

На второ място, машинното гласуване води до голям отлив при възрастните хора. Те имат притеснения да отидат до урните, защото се тревожат да не се объркат. Затова много от тях не гласуват. А често просто натискат бутоните и се получава различен резултат от този, който биха желали.

Във Великотърновско

Програмен проблем размени имена и номера на преференции

Председателят на РИК-Велико Търново Николай Илиев е категоричен, че с машините са възникнали аномалии.

Машинното гласуване във Великотърновска област през април миналата година стартира със сериозен софтуерен проблем. Оказа се, че са разменени имена и номера на преференциите. Това наложи още в ранните часове на изборния ден, гласуването с устройствата да бъде преустановено и да се премине към вот с хартиени бюлетини. За неуредиците припомнят членове на РИК в старата столица от ГЕРБ, БСП и ДПС.

След изборите заради техническия срив Районната прокуратура във Велико Търново се самосезира и разпореди проверка, която трябваше да изясни причините за неуредиците. Разследването обаче не откри допуснати сериозни нарушения и данни за престъпления и беше прекратено.

На следващите два предсрочни вота в региона от всичките 313 секции, в които се гласува машинно, е имало общо 4-5 дефектирали машини. Едната от тях не е можела да принтира разписки, а друга изобщо не е успяла да стартира.

“Бяха възникнали и други аномалии с машините по места, но след намесата на техници, устройствата бяха върнати в строя”, казва председателят на РИК-Велико Търново Николай Илиев.

Експерти на ДБ и ПП ще генерират ключа

Софтуерът за броене може да бъде манипулиран

Сигурността на ключа на изборните машини отново е под въпрос, а софтуерът за броене на гласовете може да бъде манипулиран или подменен, предупредиха IT експерти. Цялата отговорност е на ЦИК, тъй комисията трябва да генерира ключа за сигурно зареждане на UEFI. С този ключ се подписва програмата, която брои гласовете, обясниха компютърните специалисти.

При предишни избори имаше сериозни разправии на ЦИК с фирмата доставчик на машините “Сиела норма” за въпросния ключ. Откакто се гласува с машини “Сиела” генерираше UEFI ключа и го предаваше на флашка в ЦИК. От миналата година ЦИК държи пълен контрол върху софтуера на машините.

Ключът за сигурно зареждане на UEFI гарантира сигурността срещу опити за подмяна на софтуера за броене на гласовете, но който разполага с него може да прави всичко. Без този ключ на машините за гласуване не може да се инсталира софтуер.

От ЦИК казаха, че в присъствието на специална комисия, в която влизат представители на всички партии, компютърни експерти генерират самия ключ. Членове на комисията признаха, че отново ще разчитат на външните IT експерти, с които ЦИК ще сключи поредни граждански договори. Припомнено бе, че тези експерти са свързани с ДБ и ПП. Става въпрос за Александър Кирков и Пламен Желязков.

Информатици коментираха пред “Труд”, че ключът може да се презапише, а след като имаш този ключ няма проблем да манипулираш софтуера на машините. “Това става с една клавиатура и ползване на USB порт. Единственото неудобството е, че трябва да се “обходят” едно по едно устройствата след като бъдат доставени по секции”, поясниха спецове, запознати с машините за гласуване.

Според тях няма проблем, ако притежаваш ключа да презапишеш програмата за броене на гласове или да я промениш.

Съдът постанови, че резултатите се удостоверяват от машинния протокол

ЦИК решава за контролните разписки

ЦИК трябва да решат дали ще се броят всички разписки от машините, за да се сравнят с протокола от устройствата, или отново ще се сравняват резултати в 30% от секциите. В изборния кодекс законодателят е посочил, че разписките се броят, но не е посочил дали става въпрос за контролно преброяване само в част от секциите или навсякъде.

На 29 октомври м. г. ЦИК прие методически указания за машинното гласуване и в тях разписа, че трябва да се броят контролните разписки. Това решение беше оспорено от “Демократична България”, “Продължаваме промяната” и “Изправи се БГ! Ние идваме”.

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) на парламентарните избори през ноември да се броят т. нар. контролни разписки от машинното гласуване. В решението на ВАС се посочва, че единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването е протоколът, който се отпечатва от машината.

Преброяването на разписките е само контролно и не може да бъде вписано в протоколите. Върховните съдии приемат, че ЦИК има право да прави контролно преброяване в какъвто обем прецени, но това преброяване не може да влияе на изборния резултат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

  • MironBohem

    Всяко малко дете с мишка и клавиатура в ръка вече може да хакне каквото си поиска! Да, вотът е компрометиран и то зверски, но по-големият въпрос е кой стои зад това? Кой даде парите на Славчо и КИРЦАТА за тази работа? Кой?

Още от Мнения