Фандъкова: Въведохме по-справедлив начин за заплащане на данъците за автомобили

Снимка: Денислав Стойчев/Архив

Трябваше да въведем по-справедлив начин за заплащане на данъците - доколкото законът ни позволява. Това заяви пред БНР Йорданка Фандъкова - кмет на София, във връзка с повишаването на данъците за автомобили в столицата.

"Предложих максималните нива на данъците за най-старите и най-мощните автомобили и минималните нива на данъците за по-екологичните автомобили - с евро 5 и 6, и по-малките, градските автомобили, които замърсяват по-малко въздуха в града", обясни столичният кмет.

По думите ѝ София е европейска столица и трябва да имаме и такава отговорност. "Намаляването на трафика и организирането на места за паркиране за нас са приоритетна задача в следващите години", посочи Фандъкова.

Тя обясни, че София е построена като град за по-малко автомобили и затова от столичната управа са заложили разширяване на зоните за платено паркиране, но то ще стане след сериозни обществени обсъждания и граждански инициативи. "Разчитам на районните кметове. Инициативата засега е тяхна", уточни Фандъкова.

Кметът на София увери, че средствата, които се събират от "синя" и "зелена" зона се влагат на първо място за подобряване на градския транспорт. На второ място те се използват за построяване на обществени буферни паркинги, разположени по линията на метрото.

Коментари

Задължително поле