Фандъкова в Брюксел: През последните години в София наваксваме десетилетното изоставане благодарение на европейската солидарност

„Убедени сме, че инвестициите в публична инфраструктура спомагат в най-голяма степен за развитието на нашите градове. Основната ни задача е да гарантираме тяхното дългогодишното устойчиво развитие. През последните години в София наваксваме с десетилетното изоставане в развитието и в същото време активно работим, за да може градът да се включи в реализацията на новите политики на Европейския съюз. Това е възможно благодарение на европейската солидарност, на Кохезионната политика на Европейския съюз, както и на сътрудничеството, което имаме с останалите европейски столици.“ Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в изказването си в рамките на дискусия на „Седмата годишна конференция на кметовете на столиците на Европейския съюз“ в Брюксел по темата за значението на публичните инвестиции за местните власти.

В международния форум участват заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен и европейския комисар по регионална политика Корина Крецу.

Фандъкова благодари на кметове на европейски столици, които помагат на София да успее по-бързо да се развива. През последните години София си сътрудничи с Виена, Париж, Лондон, Амстердам, Любляна, Загреб.

По думите на Йорданка Фандъкова: „Основната ни задача е да гарантираме дългогодишното устойчиво развитие на градовете. Това в София изпълняваме чрез инвестиции в борбата с климатичните промени и подобряване на чистотата на атмосферния въздух, както и в развитието на градската мобилност, управлението на отпадъците, енергийната ефективност на сгради, реконструкцията, възстановяването и създаването на пешеходни зони и градски паркове.“

Работим активно и за социалното включване и развитие на образованието – тема лично за мен изключително важна, посочи също кметът на София.

„Длъжни сме да планираме дългосрочно и подкрепяме всички колеги, които работят за по-бързото приемане на финансовата рамка за следващия програмен период“, каза Фандъкова.

„В София през предишния програмен период успяхме да реализираме близо 90 проекта, а през настоящия период 2014-2020 г. защитихме 41 и имаме много ясни планове. Приемането на финансова рамка е важна, за да могат съответните правителства да подготвят националните оперативни програми“, каза също Фандъкова.

Като пример за сериозни инвестиции, които променят града, Фандъкова посочи софийското метро и системата за управление на отпадъците.

През последните 10 години изградихме около 30 км метро, в момента изграждаме още 12, каза Фандъкова. Очаквам те да допринесат за намаляване на вредните емисии с около 90 хил. тона годишно и на трафика с 10-20%. Имаме планове за развитие на метрото към квартали „Левски Г“ и Слатина“ за следващия програмен период, информира кметът на София.

Благодарение на публичните инвестиции успяхме да изградим нова модерна система за преработка и управление на отпадъците. Очакваме да реализираме и трета фаза на тази система - изграждане на инсталация в „ТЕЦ София“ по оперативните програми от този период.

Благодарение на изпълнените проекти за управление на отпадъците в София 84% от битовите отпадъци се оползотворяват и рециклират, само 16% се депонират, а само преди 10 години 100% се депонираха. Много е важен проекта за трета фаза, с него ще достигнем 10% депониране, каза кметът Фандъкова.

Много са важни и публичните инвестиции в образованието, акцентира Фандъкова. София е лидер за привличането на образовани хора и чуждестранни инвестиции, особено в Ай Ти сектора, където много млади и високо образовани хора реализират мечтите си. Информационните технологии са сред най-бързо развиващите се индустрии, като формират 5.7% от икономиката на София.

Кметът Фандъкова отправи покана за домакинства на София за една от следващите срещи на кметовете на Европейския съюз.

По време на срещата Фандъкова проведе разговори със заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен, с европейския комисар Корина Крецу, както и с кмета на Амстердам – Фамке Халсема и на Виена - Михаел Людвиг.

Коментари

Задължително поле