Сценаристът на „Маскираният певец” Влади Априлов пред „Труд”: При следващ сезон ще крием участниците три пъти повече

Санкциите срещу „Северен поток 2“ са включени в проектобюджета за отбрана на САЩ

АПИ напомня: Проверете валидността на е-винетките си

Президентът организира среща за обсъждане на проблемите при проведените местни избори

Съдът пусна от ареста сина на Миню Стайков

7 души са загинали при газовата експлозия в Словакия

„Пътна полиция”: Катастрофите в страната до момента са около 50

Ердоган: Турция няма да напусне Сирия, докато хората там не я помолят

ИАГ: При покупка на коледна елха да се следи за контролна пластина, глобата е от 50 до 3000 лв. 

Софка и Гринго празнуват в Дубай

Фандъкова към столичани: Бъдете внимателни – както при шофиране, така и при пешеходно придвижване!

Дъщерята на Стоянка Мутафова – Муки: Последните думи, които чух от нея бяха „Обичам те“

Данъчни затвориха четири вериги от заведения за хранене в София

Пожар изпепели подпокривното пространство на сграда в София

Ангел Джамбазки и Мария Габриел откриха международната конференция „Западни Балкани“ (СНИМКИ)

Фандъкова в Брюксел: През последните години в София наваксваме десетилетното изоставане благодарение на европейската солидарност

„Убедени сме, че инвестициите в публична инфраструктура спомагат в най-голяма степен за развитието на нашите градове. Основната ни задача е да гарантираме тяхното дългогодишното устойчиво развитие. През последните години в София наваксваме с десетилетното изоставане в развитието и в същото време активно работим, за да може градът да се включи в реализацията на новите политики на Европейския съюз. Това е възможно благодарение на европейската солидарност, на Кохезионната политика на Европейския съюз, както и на сътрудничеството, което имаме с останалите европейски столици.“ Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в изказването си в рамките на дискусия на „Седмата годишна конференция на кметовете на столиците на Европейския съюз“ в Брюксел по темата за значението на публичните инвестиции за местните власти.

В международния форум участват заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен и европейския комисар по регионална политика Корина Крецу.

Фандъкова благодари на кметове на европейски столици, които помагат на София да успее по-бързо да се развива. През последните години София си сътрудничи с Виена, Париж, Лондон, Амстердам, Любляна, Загреб.

По думите на Йорданка Фандъкова: „Основната ни задача е да гарантираме дългогодишното устойчиво развитие на градовете. Това в София изпълняваме чрез инвестиции в борбата с климатичните промени и подобряване на чистотата на атмосферния въздух, както и в развитието на градската мобилност, управлението на отпадъците, енергийната ефективност на сгради, реконструкцията, възстановяването и създаването на пешеходни зони и градски паркове.“

Работим активно и за социалното включване и развитие на образованието – тема лично за мен изключително важна, посочи също кметът на София.

„Длъжни сме да планираме дългосрочно и подкрепяме всички колеги, които работят за по-бързото приемане на финансовата рамка за следващия програмен период“, каза Фандъкова.

„В София през предишния програмен период успяхме да реализираме близо 90 проекта, а през настоящия период 2014-2020 г. защитихме 41 и имаме много ясни планове. Приемането на финансова рамка е важна, за да могат съответните правителства да подготвят националните оперативни програми“, каза също Фандъкова.

Като пример за сериозни инвестиции, които променят града, Фандъкова посочи софийското метро и системата за управление на отпадъците.

През последните 10 години изградихме около 30 км метро, в момента изграждаме още 12, каза Фандъкова. Очаквам те да допринесат за намаляване на вредните емисии с около 90 хил. тона годишно и на трафика с 10-20%. Имаме планове за развитие на метрото към квартали „Левски Г“ и Слатина“ за следващия програмен период, информира кметът на София.

Благодарение на публичните инвестиции успяхме да изградим нова модерна система за преработка и управление на отпадъците. Очакваме да реализираме и трета фаза на тази система – изграждане на инсталация в „ТЕЦ София“ по оперативните програми от този период.

Благодарение на изпълнените проекти за управление на отпадъците в София 84% от битовите отпадъци се оползотворяват и рециклират, само 16% се депонират, а само преди 10 години 100% се депонираха. Много е важен проекта за трета фаза, с него ще достигнем 10% депониране, каза кметът Фандъкова.

Много са важни и публичните инвестиции в образованието, акцентира Фандъкова. София е лидер за привличането на образовани хора и чуждестранни инвестиции, особено в Ай Ти сектора, където много млади и високо образовани хора реализират мечтите си. Информационните технологии са сред най-бързо развиващите се индустрии, като формират 5.7% от икономиката на София.

Кметът Фандъкова отправи покана за домакинства на София за една от следващите срещи на кметовете на Европейския съюз.

По време на срещата Фандъкова проведе разговори със заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен, с европейския комисар Корина Крецу, както и с кмета на Амстердам – Фамке Халсема и на Виена – Михаел Людвиг.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. а попита ли кмета на виена, ко стана с инвестициите от 500 000 000 доларос, които България направи 89та чрез крадеца луканов и инвеститора дойнов?

  2. а попита ли кмета на виена, ко стана с инвестициите от 500 000 000 доларос, които България направи 89та чрез крадеца луканов и инвеститора дойнов?

  3. Да, за по-малко от едно десетилетие крадецо бойко и аверите му станаха мултимилиардери и мултимилионери заради и покрай европейската солидарност.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.