Фандъкова: В София не трябва да се допускат сгради, които не се вписват в общата среда и пречат

Кметът на София Йорданка Фандъкова

"В София не трябва да се допускат сгради, които не се вписват в общата среда и пречат - включително на движението. Така столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира пред БТВ радио казуса с многоетажната сграда "Златен век" на "Артекс".Вчера от строителния контрол посочиха, че небостъргачът като сграда е законен, но за самото му строителство трябва да каже съдът, тъй като около разрешителното за строеж и валидността му се води дело. Според главния архитект е трябвало да се направи презаверка в края на миналата година, а това не се е случило.

Фандъкова коментира признанието на арх. Здравко Здравков, че е получавал съобщения от собствениците на "Артекс", като изрази мнение, че "вероятно не става дума за някакви драматични есемеси". В същото време тя беше категорична: "За мен беше важно да се направят промените в закона, да настояваме да има много добри анализи и да не допускаме в града се изграждат сгради, които не се вписват и пречат на движението. Аз настоях главният архитект да не продължава разрешителното".

По думите ѝ сега решението е в ръцете на Темида.

Кметът коментира и множеството скандали около ремонтите в София. По думите ѝ процедурата за ул. "Граф Игнатиев" сега е "урок" за всички следващи, но даже и при най-подробните обсъждания след началото на работата ще има недоволни. Като основен виновник тя посочи тези, които реално вършат работата на обекта: "Всичко се прави от човека. Каквито и добри проекти да се правят, след това при изпълнението работят строителните работници, които се ръководят от технически ръководители - тези хора са много ключови".

Все пак Йорданка Фандъкова атакува и проектантите, но най-вече заради поне привидно добре направения, но твърде неясен като замисъл фонтан тип "водна стена" (или"надгробен паметник", според някои) на пл. "Гарибалди": "Трябва да се знае, че отговорността при реализацията на такива много ключови проекти на архитекти и проектанти е огромна. Най-малкото би трябвало да защитят проектите си - носят отговорност пред гражданите, това не е проектиране на частна сграда, тук говорим за целия град. Да защитават своите проекти, а не да трябва аз да обяснявам какъв е бил замисълът на проектанта.

Тя заяви, че призивът монолитът от пл. "Гарибалди" да отиде в УАСГ е бил "закачка".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България