Фандъкова: Горди сме, че София е домакин на първия Балкански 24-часов хакатон

Йорданка Фандъкова

В столицата се състезават програмисти от 10 страни

Програмисти от 10 страни на Балканите ще кодират дигиталната свързаност в Европа на първия по рода си Балкански хакатон. Той се организира от Представителството на Европейската комисия в България, Столична община, Държавна агенция “Електронно управление”, Асоциация за развитие на София, фондация Webit и София Тех Парк. Събитието се провежда под патронажа на комисаря по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел.

Балканският хакатон ще продължи 24 часа. Старт на събитието днес даде столичният кмет Йорданка Фандъкова: „Това е третият 24-часов хакатон, който се организира от Столичната община и Асоциация за развитие на София. За първите две години имаме вече и конкретните резултати. Днес очакваме да наблюдаваме в рамките на 24 часа усилията на целите Балкани да са насочени към развитието на региона“, каза Фандъкова.

„Горди сме, че София е домакин на този първи балкански 24 часов хакатон. Гордея се, че днес София посреща най-добрите програмисти от 9 държави. Тук са студенти, ученици, старт-ъп компании. Тук са IT-любители и професионалисти, които ще предложат прототипи на решения на предизвикателствата пред цифрова Европа. Всички вие ще дадете своя принос и за дигиталната свързаност на Балканите“, допълни кмета.

Основно предизвикателство на хакатона е цифровото разделение: как да осигурим бъдеще на Европа, в което нито един гражданин няма да се чувства дигитално изключен. Само 1 месец след срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София и в рамките на Българското председателство на ЕС балканските кодери ще предложат своите решения за европейска свързаност.

За участие в Балканския хакатон са регистрирани 30 отбора от различни фирми, университети, технологични паркове и иновационни компании от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Косово, Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция.

Всички участници ще се състезават за награден фонд в размер на 10 000 евро и множество специални награди. Победителят печели и посещение в Брюксел по време на Code week 2018 по покана на комисар Мария Габриел.

„София е един прекрасен град, много зелен, мног древен, и в същото време много млад. Но София има едно богатство-най-голямото богатство. Това са образованите и креативни млади хора в нашия град. Аз вярвам,че развитието на града се случва само благодарение на тях, на идеите и криативността им. Затова инвестираме сериозно в младите хора и във възможностите им да творят“, допълни Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България