Фандъкова даде старта на Peace Run (СНИМКИ)

Кметът на София Йорданка Фандъкова даде официален старт на международната щафета „Peace Run“, символизираща стремежа на човечеството към по-мирен свят, предаде БГНЕС. Фандъкова запали факела, с който международният екип от маратонци ще обиколи десетки държави. Символичният старт на Пробега бе даден на специална церемония, провела се на Националния стадион „Васил Левски“, на която присъстваха и някои от най-успешните имена на българския спорт, сред които гимнастикът Йордан Йовчев и бившият волейболен национал Евгени Иванов.

София за първи път в 31-годишната история на Peace Run е домакин на големия старт на Световния пробег на мира. Най-дългата щафета, символ на обединение на хората и укрепване на идеалите за мир по света, ще премине през 11 града в България, а след това – през всички държави на Стария континент.

В продължение на три десетилетия запалените факли се носят от бегачите по целия свят, свързвайки и вдъхновявайки отделни хора, общности и страни. С тази международна щафета са изминати близо 635 000 км., преминала е през над 150 държави и е докоснала живота на милиони хора. Освен Дейвидсън Хепбърн, част от популярните факлоносци са Нелсън Мандела, Майка Тереза, Папа Франциск, Папа Йоан Павел II, Михаил Горбачов, Вацлав Хавел, спортните легенди Мохамед Али, Карл Люис, Пол Тергат, Тегла Ларуп, Паола Радклиф и много други знаменитости, радетели на мира.

Коментари

Задължително поле