Фандъкова: Залагаме бюджет от 1,884 млрд. лв. за 2021 г.

Снимка: Пламен Стоименов

Залагаме бюджет от 1,884 млрд. лв. за 2021 г. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на бюджета на Общината за 2021 година.

Фандъкова обясни, че предстоят представяния и обществено обсъждане на бюджета за 2021 г., като се надява до средата на февруари да бъде гласуван и одобрен от Столичния общински съвет. По думите й бюджетът е напрегнат, но реалистичен и ще позволи изпълнението на поетите ангажименти в програмата й.

Йорданка Фандъкова обясни, че 1.884 млрд. лв. е заложеният бюджет за 2021 г. От тях 1.375 млрд. лв.  са средства за текущи дейности и държавно делегирани дейности, в които влизат увеличение на заплатите на учителите, социални работници и в здравеопазването.

„509 млн. лв. е размерът на Капиталовата програма на София, като над 50% - 296.3 млн. лв. са безвъзмездните средства, които сме привлекли по европейските програми.

"Стратегически цели и стратегическа инфраструктура – това отличава бюджетът на София за 2021 г. Предлагаме за обсъждане и приемане бюджет, който е фокусиран върху краткосрочното постигане на 3 стратегически за мен и за София цели", каза Фандъкова.

"Първата цел, за която предлагаме и най-голям обем от инвестиции, е изграждане на стратегическата инфраструктура на София. При едно много важно условие – без да намалим, а напротив, увеличавайки спрямо 2020, средствата за ремонти в кварталите.

140 млн. лв. в бюджет 2021 са насочени за изграждане на транспортна инфраструктура, вкл. реконструкция на трамваен път.

В списъка с обекти са изграждането на нови булеварди  - бул. „Тодор Каблешков“, бул. „Филип Кутев“, „Източната тангента“, „Ломско шосе“, ул. „Опълченска“, които са част от вътрешните градски рингове. С тях София практически ще има нова транспортна схема и с над 1/3 разтоварен трафик през центъра. Моята лична цел е да изградим тези обекти в следващите няколко години. София се развива с темпо, в което стратегическата инфраструктура трябва да навакса и да осигури движението в града за десетилетия напред. Вчера беше одобрен и инвестиционен заем за стратегическата инфраструктура", заяви кметът на София.

"На второто място в бюджета за транспортна инфраструктура предлагаме ключови основни ремонти и реконструкции, които подобряват градската свързаност  и са дългоочаквани от гражданите – бул. „Първа българска армия“, ул. „Кукуш“, тунелът на Люлин на бул. „Царица Йоана“ заедно с трамвайния път, тунелът на НДК и бул. „Скобелев“, ул. „Н. Коперник“ и „Чепинско шосе“. 

Най-голямата реконструкция, която ще започнем през 2021 г. и имаме сключен договор, е на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III“ – от Съдебната палата до „Княжево“  - 31,6 млн. лв. за 2021 г. осигурени по програма „Региони в растеж“. Този проект ще даде бърза връзка на гъсто населени квартали и нов линеен парк по бул. „Македония“", каза ще тя.

"На трето място - 50 млн. лв. за ремонти в кварталите и пътна безопасност. Намалените приходи през 2020 г. наложиха актуализация, при която намалихме това перо с около 7 млн. лв. Сега ги връщаме в бюджета. Като подчертавам, че както през миналата, така и през тази година гарантираме 10 млн. лв., които предоставяме директно на кметовете на райони. Отчетите до момента показват, че те ги инвестират основно в ремонти на тротоари, оформяне на паркинги и квартални улици, каквато е и целта на тези средства. Останалата част от средствата също се инвестира в координация с районните кметове", заяви Фандъкова.

"Говорейки за наземната инфраструктура е важно да отбележим инвестициите в подземната. 2021 г. е началната, в която започваме изпълнението на първата част от проекта за изграждане на канализация с европейски средства по програма „Околна среда“ -ПСОВ „Кубратово“ и ВиК в районите „Витоша“, „Връбница“, „Лозенец“, „Овча купел“, „Сердика“ и Банкя.

Общо 30,1 млн. лв. гарантираме за изграждане на ВиК-инфраструктура. 10 млн. лв. от тях са осигурените от държавата за изграждане на връзката между водопроводите на язовир „Искър“ и язовир „Бели Искър“. Тези средства осигурих от държавата след като София помогна за осигуряване на вода за Перник. Тази реверсивна връзка е част от стратегическата критична инфраструктура на София, тъй като  ще даде възможност за осигуряване на вода за София от различни източници.

От държавата ни бяха преведени и средства за начало на проучвателни дейности са свързване на яз. „Огняново“ с водопроводната мрежа на София и да осигурим алтернативен източник на водоснабдяване в годините напред. Така че мислим с дългосрочна перспектива", обясни столичният кмет.

"Втората стратегическа цел, която трябва да постигнем в кратък срок, е осигуряване на места в детските градини на всички деца от 3 до 6 годишна възраст. В бюджет 2021 залагаме 65,7 млн. лв. за изграждане, разширение и основни ремонти на детски градини, ясли и училища.

45 са конкретните обекти за нови сгради и разширения на детски градини и ясли. С тях очакванията ни са през тази и следващата година, когато ще завършат е да открием 185 нови групи. Единственият район, в които нямаме обект е „Нови Искър“, тъй като през тази година осигурихме местата, от които има нужда в момента.

Освен за строителство залагаме и 1,6 млн. лв. за проектиране на 16 нови сгради за детски градини, които да включим в строителната програма догодина. 

Над 6 млн. лв. инвестираме в изграждане на нови училищни корпуси и основни ремонти в 7 училища. В 2 от тях изграждаме и нови физкултурни салони (9 Френска езикова гимназия и 100 ОУ в „Сердика“). Важно е да подчертаем, че тази година започваме проектирането на две нови училища – в „Студентски“ и в „Манастирски ливади“ (Витоша).

1,5 млн. лв. са гарантирани за изграждане на модерни училищни тоалетни по програмата „София избира“, която беше спечелена от младите архитекти Ивелина и Деница. Заедно с тях и екипа на инж. Джоргов се подготвя програмата с конкретните училища", заяви Йорданка Фандъкова.

"Третият стратегически приоритет, заложен в бюджет 2021-а, е подобряване на качеството на въздуха и чистотата в града. Общият размер на капиталовите инвестиции, които директно се отразяват на качеството на въздуха е около 200 млн. лв. (включва подмяна на стари печки, инвестиции в метро, електротранспорт, станция и системи за въздуха, увеличени средства за миене и обновяване на паркове).

Тази година стартира изпълнението на големия проект за подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди за отопление. Предвидените средства за годината са 12,1 млн. лв. Поръчката за климатици, радиатори за газ, топлофициране и пелетни печки, които ще предоставяме безплатно, вече е обявена. Надяваме се, че още тази година ще започне подмяната на вече одобрените домакинства, като започнахме отново да набираме заявления на желаещи граждани.

В план-сметката за чистота увеличаваме средствата за миене и площите с 24%. Планираме и програмата за премахване на т-нар. кални точки в кварталите, които са източник на прах и кал, с бюджет над 1 млн. лв. Стартирахме я през 2020 г. с проекти в „Овча купел“, „Красна поляна“ и „Надежда“ и благодаря на кметовете, които се включиха, защото тази програма зависи от общата ни работа", обясни Фандъкова.

"Инвестициите в метро и нов електротранспорт са директни инвестиции в по-чист въздух. Общо 172,520 млн. лв. осигуряваме за довършване на първите участъци от третата линия, нови метровлакове и основен ремонт на стари, както и в доставката на 25 нови трамвай, 82 електробуса и 30 тролея. Средствата за тях са безвъзмездни и защитени по програма „Околна среда“ с директна цел - подобряване качеството на въздуха. За метрото осигуряваме и 18,6 собствени средства.

Една от моите лични каузи за 2021 г., е да гарантирам финансиране за разширенията на метрото към „Подуяне“ и през „Слатина“, каза Фандъкова.

"4,6 млн. лв. залагаме за инвестиции в основни градски паркове – изграждане на връзка на район „Люлин“ със Западен парк, довършване на Северен парк и  възстановяване на нови знакови места и алеи от Борисова градина.

Планираме и 11,8 млн. лв. в рекултивация на старите депа, както и подготовка на завод за преработка на едрогабаритни отпадъци. Целта ни е да преработваме строителните отпадъци и да получаваме материали, които повторно да се използват в строителството.

Преди няколко дни беше обявена и процедурата за избор на изпълнител на третата фаза от инсталацията за битови отпадъци на София. Проектът за изграждане на инсталация за производство на енергия от РДФ, която да се използва за отопление. Това е ключов проект за завършване на интегрираната система за преработка на отпадъци на София и заложените за него средства в бюджета за тази година са 61 млн. лв.

Изключително важен акцент в бюджета за 2021 г. е увеличение на инвестиции в улично осветление. Целта ни е да започнем да инвестираме усилено освен в поддръжка и основни ремонти, и в изграждане на ново осветление и светофарни уредби. Общият размер на средствата за инвестиции е 6,277 млн. лв., което е с 4,7 млн. лв. повече спрямо актуализирания бюджет за 2020 г., като средствата за поддръжка се запазва. С изграждане на ново енергоспестяващо улично осветление в последните 7 г. спестихме 5 млн. лв. от разходите за електричество и поддръжка", добави тя.

"В година, в която ще продължим да сме изправени пред предизвикателствата на пандемията, залагаме 8 млн. лв. повече в издръжката за дейности в общинското здравеопазване и 16 млн. лв. повече за социални дейности. Това са средства, които се осигуряват през увеличено финансиране от държавния бюджет.

През тази година сме предвидили 1 млн. лв., с които да изградим първата общинска детска поликлиника в район „Възраждане“. Това е сравнително малък проект, но важен за родителите и децата на София.

Общо 10,4 млн. лв. са предвидени за разкриването на 9 нови социални услуги в 2 центъра в районите „Витоша“ и „Нови Искър“ и основни ремонти на 8 съществуващи центъра, в които осигуряваме социални услуги. Това е дейност, на която се обръща малко внимание, но тя е изключително важна, защото успяваме да помогнем на много хора с различни проблеми", каза Фандъкова.

"В областта на културата през тази година ще завършим два много знакови обекта и ще започнем други два. Завършваме реставрацията на централна минерална баня в Банкя и  София ще има първия си Център за съвременно изкуство в Топлоцентралата на НДК. Двата обекта, които започваме са – реставрация на минералната баня в „Овча купел“, като процедурата за изпълнител ще се обяви до няколко дни и на Късноантичния мавзолей в Южен парк.

Общо 10,6 млн. лв. са средствата, които ще инвестираме в културна инфраструктура. Като включваме и ремонта на театър „София“, както и продължаване на програмата за подпомагане на сгради паметници на културата, с програмата „Културно наследство“.

4,6 млн. лв. са предвидените средства за новия сектор „дигитализация“. Пандемията ни показа, колко е важно да можем да предлагаме услуги на гражданите в електронна средства. Първата голяма система е електронна система за кандидатстване в първи клас", обясни кметът на София.

"2020 г. беше година на изпитания, което разбира се, се отрази на бюджета ни. Намалената икономическа активност и несигурността доведоха до 13,6 млн. лв. по-малко приходи в общинския бюджет спрямо 2019 г., както и две актуализации на бюджета. Ние очаквахме и по-лош резултат, но изпълнението на бюджета за 2020 г. се дължи основно на приходите от местни данъци и основни такси, които софиянци продължиха да плащат и аз благодаря на всички, които продължиха да го правят. Намалението се дължи на неработещите детски градини, патентния данък на таксиметровите услуги, туристическия данък, отстъпките от такса за тротоарно право и за наеми на общински имоти. 

Загубите в градския транспорт са най-големи - в края на 2020 г. достигнаха 48 млн. лв. Предвидили сме увеличение от 4,5 млн. лв., с които да гарантираме изпълнение на ангажиментите ни към водачи, това ще е третата година, в която увеличаваме заплатите. Едновременно с това е много важно транспортните дружества и колегите да осигурят стабилизиращ план за сектора.

Нашата прогноза за общинските приходи през 2021 г. е 108 млн. лв. повече за държавно делегирани дейности, 35,5 млн. повече привлечени средства от европейските програми, 56 млн. лв. заложени от инвестиционни заеми и преходен остатък и 22 млн. лв. повече собствени приходи, спрямо първоначалния бюджет за 2020 г. – за ръста разчитаме основно на данъците върху недвижимите имоти и възмездно придобиване, както и такса смет", каза Йорданка Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България