Фандъкова: Заплатите на шофьорите в София ще станат над 1800 лв.

Парите за увеличение ще са за сметка на бюджета на Столична община, заяви кметът

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи пред БНТ , че след новото увеличение на заплатите на шофьорите и ватманите от градския транспорт, средното брутно месечено възнаграждание ще надхвърли 1800 лв.

"Факт е че имаме проблем с недостига на шофьори и ватмани в градския транспорт. Този проблем води до доста сериозни часове извънреден труд, което е недопустимо, защото означава повече рискове и за пътниците", каза тя.

Днес общинският съвет ще гласува увеличение с 10% на заплатите на шофьорите от 1 април, което е второ от началото на годината.

С него работната заплата ще достигне 1150 лв, като водачите имат право и на до 100 лв бонуси за добра работа. Така средното брутно работно възнаграждение става над 1800 лв, съобщи кметът.

За извънреден труд шофьорите и ватманите ще могат да получават допълнително и до 200 лв месечно.

Парите за увеличение ще са за сметка на бюджета на Столична община.

"Надявам се с тази стъпка да запазим шофьорите и ватманите и да привлечем нови", заяви Фандъкова.

Кметът посочи, че продължават преговорите със синдикатите, които предлагат ежегодно нарастване на възнагражденията с 10% през следващите три години. Като целта е професията да стане привлекателна.

Фандъкова отрече съобщенията, че фирмата, която ремонтира столичната улица "Граф Игнатиев" ще получи безлихвен заем от общината.

"Междинните плащания по Оперативна програма "Региони в растеж" бяха възстановени и имаме верифицирани средства", коментира тя.

Кметът обясни, че премахването на ограничителите по улицата се прави заради безопасността на гражданите, след като поредица от инциденти се случиха на "Граф Игнатиев" в последните месеци.

Главният архитект и проектантите ще мислят за нови варианти. Фандъкова съобщи, че ремонтът на улицата ще продължи до април.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Ще искам надзорните органи да връщат фирмата, докато всичко не стане добре.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България