Фандъкова: Започнахме почистването на 10 км от коритото на река Искър

Снимка: фейсбук/ Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova

"Започнахме почистването на 10 км от коритото на река Искър между 500-метровия участък от стената на яз. „Панчарево“ до корекцията при летище София. Преди няколко години изпълнихме първия етап от почистването - 5 км между летището и моста на „Чепинско шосе“". Това написа кметът на София Йорданка Фандъкова във фейсбук.

„С проекта за почистване на речното корито ще направим пешеходна и велосипедна връзка, обвързана с прилежащите квартали, която да се използва от софиянци за разходка и спорт. Това е проект, който сме обсъждали заедно с жителите на кв. „Горубляне", посочва тя.

"Почистването на р. Искър е изключително важно, за да осигурим безаварийност при контролираното изпускане на яз. „Искър“, бент „Кокаляне” и яз. „Панчарево”. Ще бъдат премахнати натрупаните смесени органични и неорганични отпадъци, както и самораслата растителност във водното течение и по брега. 
Почистването се финансира със средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет и от Столична община", пише още Фандъкова.  

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България