Фандъкова: Изграждането на третия лъч на метрото върви в срок

Йорданка Фандъкова. Снимка: Архив

Строителството на третата на линия на метрото върви по график, като са изпълнени 33% от дейностите и има възможност от юни постепенно да започне отварянето на стесненията, където ги има. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНТ. По думите й, от началото на миналата година е започнало изграждането на 7 метростанции, а по-късно и на още една метростанция и така в момента се строят общо 8.

Очаквам в края на май да започне подготовката за изграждането на още 4 метростанции в кв. "Овча купел" до Околовръстния път и кв. Горна баня. И тези 4 метростанции трябва да бъдат готови заедно с останалите 8 през септември 2019 година, когато ще имаме още 12 км метро. Така ще свържем големи квартали като "Овча купел", "Хаджи Димитър", "Красно село" с центъра на София и с останалите две линии на метрото. Тази трета линия предвижда и връзки с жп транспорт при Горна баня, допълни още Йорданка Фандъкова.

През юни по бул. "Патриарх Евтимий" трябва да бъде освободено движението, като ще останат леки стеснения точно в участъците на метростанциите, защото там строителството ще продължи, но ще бъде пуснато движението по булеварда. Това ще се случи и на бул. "България" и "Акад. Гешов", където ще се освободи платното, което в момента е затворено, обясни Фандъкова.

„Отново през юни се очаква да бъде пуснато движението и по бул. "Гоце Делчев" и локалните платна на бул. "Цар Борис III", но цялото кръстовище ще бъде готово в края на следващата година. Между 15 и 20 май очакваме тунелопробивната машина да се придвижи към метростанция "Красно село"., каза още тя.

Фандъкова подчерта, че общината смята строителството на детски градини за приоритет и сега се строят такива в кварталите Драгалевци, "Младост", "Бояна", "Люлин", "Красна поляна", "Красно село", "Манастирски ливади" и "Кръстова вада".

Тя коментира и въпросът за опазването на старата архитектура в София, който влезе във фокуса на общественото внимание след събарянето на така наречената "Двойна къща" на булевард "Васил Левски". Главният архитект на столицата е отказал проекта за надграждане на Царските конюшни на ъгъла на бул. "Дондуков" и бул. "Васил Левски", каза Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България