На 19 ноември 2018 да почерпят

Откриха откраднат през 2012 г. шедьовър на Пикасо в Румъния

Мей: Оставка няма да улесни Брекзит Призивите за оттеглянето на премиерката не стихват

Кола блъсна и уби пешеходец на входа на Южния парк в София

Каракачанов: От войните между правителство и президент губи държавата

Българин е арестуван при протестите срещу цените на горивата във Франция

11 деца – жертви на интернет тормоз всеки ден Все повече са случаите на сексуална експлоатация в мрежата

Стоичков на „Златната топка“

Военен №1 ген. Андрей Боцев: Заплатите за 2018 г. няма да се увеличават

Катастрофа с участието на български автомобил в Македония, един човек е ранен

Хаос на пътя, дрифт пред парламента (обзор) Шепа протестиращи затвориха границата с Гърция, блокираха Бургас и магистрала „Тракия”

Полският премиер: Русия може да нахлуе в Украйна след пускането на „Северен поток 2“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 19 януари 2018

Мини-Меркел иска квота за депутатки Анкета й даде преднина за лидерския пост в ХДС

13 хил. на месец ползват нощен транспорт Догодина София решава дали да продължи услугата

Фандъкова: Информационните технологии са сред най-бързо развиващите се индустрии в София

„Столичната община е първата община в България, която разработи, прие и изпълнява Стратегия за интелигентна специализация на София. В нея като приоритети за София са информационните и комуникационните технологии и креативните и творчески индустрии“ – това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на конференция „Интелигентна специализация и трансфер на технологии като иновативни двигатели за регионален растеж“, организирана от Съвместен изследователски център и Европейската комисия. В конференцията участваха еврокомисар Мария Габриел, вицепремиерът Томислав Дончев, ръководителят на ЕК на регионите Марку Маркула.

„През последните години Столичната община активно участва и подкрепя събития, свързани с дигиталните технологии и иновациите като фестивала „Уебит“, „Иновейшън експлорър“, а през юни, след няколко седмици, София ще бъде домакин отново на фестивала „Уебит“. Със съдействието на еврокомисаря Мария Габриел в София ще проведем Дигитална асамблея, в рамките на която организираме Балкански хакатон“ – каза Фандъкова.

През последните години София се развива като най-голямата областна икономика и все по-убедено се доказва като привлекателно място за инвестиции. София произвежда 40% от БВП на страната.

Информационните технологии са сред най-бързо развиващите се индустрии в София. Те формират 5,7% от икономиката и генерират все по-голяма част от износа на България. Работещите в IT сектора в София са над 40 400 човека, от които една трета са жени.

В София работят над 100 IT компании, развиващи допълнително висококвалифицирани специалисти. Един от основните стимули за навлизане на нови инвеститори в столицата са добре подготвените кадри, като в София над 50% от активното население е с висше образование.

Кметът посочи също, че Столичната община е първата община в България, която стартира процеса на отваряне на данни. С подкрепата на програма „Европа“ и съдействието на Асоциация за развитие на София бе резработена платформа, където отварянето на данни от общинската администрация стартира с публикуването на сборния бюджет на Столична община, както и проектите по програма „Култура“ и обществените поръчки. Към настоящия момент за Столична община се публикуват и поддържат в актуално състояние 27 набора от данни. През 2018 година се предвижда да бъдат публикувани още 23 набора от данни.

Развиваме и обществените зони със свободен достъп до безплатен интернет, както и в градския транспорт. Метрото на София е с пълно покритие на безплатен интернет.

Столичната община кандидатства и по проект WiFi4EU – схема за финансиране и подпомагане инсталирането на Wi-Fi на обществено пространство.

Столичната община работи и по конкретен проект за създаване на лаборатория за иновации и генериране на идеи. Това е проектът „Умения за новите поколения”. По проекта Столичната община създава лаборатория за иновации и генериране на креативни идеи в подкрепа на младите хора.

„София е един от координаторите в Градският дневен ред на ЕС (Urban agenda for the EU), в която ЕК и редица европейски градове си партнират директно. София е координатор на партньорство „Цифров преход“ заедно с Естония и Оулу, Финландия. Целта на партньорството е да идентифицира и предложи нови мерки и решения за подобряване на европейското законодателство, финансиране на градските политики и обучителните програми за улесняване на дигиталния преход в Европа“ – каза също Фандъкова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.