Фандъкова: Лъжа е, че ЕК спира RDF инсталацията

Кметът на София Йорданка Фандъкова

Шефката на екокомисията в СОС Лорита Радева пред „Труд“: ЕК опроверга твърденията на БСП

БСП: Проектът е на трупчета

Абсолютна безотговорност и чиста лъжа е информацията, че Европейската комисия спира проекта за строежа на завод за изгаряне на RDF. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова в отговор на изказването на лидера на БСП-София Калоян Паргов, че ЕК няма да финансира проекта заради сбъркана пътека, по която общината е кандидатствала.

Тя изрази мнение, че в настоящата предизборна кампания е премината границата на манипулацията и пропагандата.

Паргов заяви, че проектът не е получил одобрение за допустима държавна помощ и независимо от твърденията на управляващите, той е на трупчета. „Това, че има доклад за съответствие от “Джаспърс” не значи, че средствата по проекта са на разположение за усвояване, поради простата причина, че всеки проект, свързан с Оперативна програма „Околна среда и енергетика” трябва да е получил разрешение, съгласно насоките на Съвета на Европа от 2014 г., за допустима държавна помощ. Това е задължително за всички страни-членки, които е трябвало да въведат тези насоки до 30 декември 2016 г. Към момента такова нещо не е факт в българското законодателство. Досега не е приета промяна на формите за държавна оперативна помощ, която да даде възможност на министъра на енергетиката да нотифицира и да получи одобрение за допустима държавна помощ в секторите "Околна среда" и "Енергетика", написа Паргов до медиите.

Лорита Радева, председател на екокомисията в Столичния общински съвет подчерта пред „Труд“, че ЕК, и МОСВ са опровергали твърденията за спиране на проекта. „Гузният опит на г-н Паргов да обясни вчерашната лъжа, няма да я направи истина. В момента тече нормалният процес на комуникация между ЕК и Столична община, който е част от одобрението на всички големи проекти. Съгласно указанията на ЕК се предоставя допълнителна информация, свързана с режима на държавните помощи“, коментира Радева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България