Фандъкова на 22 септември: Нека помним онези забележителни дни, когато страната ни възвърна своето достойнство

Снимка: БТВ

Нека винаги помним и размишляваме за онези забележителни дни, когато страната ни възвърна своето достойнство, а държавните ни мъже извоюваха с таланта си независимостта на България. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в приветственото си слово по повод отбелязването на 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

„Днес отбелязваме тържествено една забележителна дата от българския исторически календар. В същата тази година, когато отбелязваме 140 години от обявяването на София за столица на България, почитаме и 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Преди повече от век нашият народ, воден от забележителни лидери, доказа, че тъмните векове на изпитания и бездържавност не са заглушили у него могъщата и многовековна държавна традиция, волята му за свобода и напредък, решимостта да воюва за своите съдбини и правото си да ги направлява. Само за три десетилетия след Освобождението, българската държавност се върна на световната политическа карта и успя да премахне част от несправедливостите на Берлинския конгрес чрез съединението на Княжество България и Източна Румелия и героично защити правата си“, посочи кметът.

„Строителите на съвременна България не се спряха до тук. Макар и съединено, Княжество България, си оставаше васално, което силно ограничава неговите икономически и политически възможности. България не е допусната до световната политическа сцена, не може да участва при вземането на решенията, остава безгласна и ограничена. Това странно положение добре се разбира от българската общественост, както е записано в Манифеста за обявяване на независимостта. Народът днес копнее за своя културен и икономически напредък. В това направление нищо не бива да спъва България. И ако Съединението на България е триумф на българския дух и войнския героизъм на нашия народ, то обявяването на Независимостта е триумф на българската дипломация на държавническото изкуство. Умело използвайки ситуацията в Европа през 1907 и 1908 г. и провеждайки ефективна тиха дипломация, княз Фердинанд и неговите министри успяват да подготвят почвата за триумфалния акт за обявяването на независимостта, за който символично е избран гордият хълм Царевец – седалището на нашите царе от Второто българско царство. В този смисъл историческият миг България се връща там, където трябва да бъде – в семейството на суверенните държави, а народът ни се нарежда окончателно редом с другите европейски народи, както мечтаеше Апостолът на свободата Васил Левски“, каза още Фандъкова.

„Нека винаги помним и размишляваме за онези забележителни дни, когато страната ни възвърна своето достойнство, а държавните ни мъже извоюваха с таланта си независимостта на България. Нека днес пред този скромен паметник да се поклоним на онази огромна 1908 г., в която хилядолетната българска държавност отново засия с пълния си блясък, а българинът окончателно взе в свои ръце съдбините си. Нека пребъде Независимостта!Да живее България!“, допълни тя.

Коментари

Задължително поле