Фандъкова на 24 май: Истински големите революции са тези на познанието 

"Истински големите революции са революциите на познанието – те са в смелостта да знаеш". Това каза в словото си кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на официалната церемония по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост пред Националната библиотека в столицата.

Фандъкова подчерта, че именно малките деца, които тепърва се учат да четат и пишат, са пазителите на словото. „Трябва да го знаете, защото вашите желания и любопитство са разказите за нашето бъдеще”, се обърна кметът към най-малките на празника.

„Честит празник на словото и книжовността! Честит празник на духа и съзиданието! Създаването на славянската азбука и отстояване на правото на един народ да слави Бога и да чертае бъднините на свой език е било революция в тогавашния свят. Революция, чиито размери и смисъл днес трудно можем да си представим. С нашата азбука вече 12 века отстояваме правото да ни има като народ с несломим дух и просветна сила. Това е силата на създаващите. Те са мъдреците на времето си и съвестта на поколенията, които стават с историята и дават смисъл на думите ни – на думи като доброта и благодарност, приятелство и обич. И всеки може да бъде учител по доброта и доблест – сега, когато това е най-голямата смелост”, каза още в словото си Йорданка Фандъкова.

По думите й, общото вярване е, че можем да сме успешни само чрез модерно и качествено образование. „Радвам се, че сега образованието е изведено като национален приоритет, свързан с по-добро финансиране и с възможността всяко дете да бъде в училище. Вярвам, че това усилие ще получи подкрепа от цялото общество: професионалисти, родители, бизнес”, посочи Фандъкова.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България