Фандъкова: Няма как да си партнираме с партии, които отричат европейските ценности

Снимка: Булфото/Арихв

„Европейското развитие на България е заложено в названието на нашата партия и там компромис не може да има. Много важни са икономическите и финансови политики, които да бъдат насочени към инвестиции и увеличаване на икономическия ръст, а не просто в харчене на пари. Можем да разговаряме с всички, които отговарят на тези принципи. Няма как да си партнираме с партии, които нямат европейска насоченост или отричат европейските ценности.

Това каза Йорданка Фандъкова, водач на листата на герб в 24 МИР-София, по БТВ.

„Подходът на ГЕРБ и на г-н Борисов е единственият отговорен. Нас ни интересува да гарантираме стабилно управление. Ние сме доказали, че можем да водим диалог. Разбира се, имаме нашите ясни позиции и ценности“, допълни тя.

По думите ѝ колкото се може повече хора трябва да излязат да гласуват на изборите на 27 октомври.

„Хората наистина трябва да повярват, че сега зависи от тях. Колкото повече гласуват, толкова по-малкото ще говорим за купен и корпоративен вот. Колкото повече гласуват, толкова по-ясна ще е отговорността в Народното събрание. Зная, че хората се умориха от гласуване, но се надявам да осъзнаят, че нещата са в техните ръце“, посочи Фандъкова.

Според нея образованието е темата, която може да обедини различните политически сили. 

„Нашите деца са талантливи, но се изисква промяна в учебните програми. Резултатите ни по функционална грамотност са ниски и всъщност ние предвиждаме промяна в учебните програми с цел да се намери добрият баланс между знания и умения, между знания и критично мислене. Да се заложи повече на възпитанието, на формирането на ценности, на нагласи. Това изисква много време, но и много голям консенсус. Връзката бизнес и образование все още ни липсва. Ние залагаме надграждане на дуалното образование в средното училище като най-добрия пример за връзка между образование и бизнес“, обясни бившият кмет на София.

Според Йорданка Фандъкова сектор „Култура“ също има нужда от няколко ключови реформи.

„Заложили сме ги и знаем как да ги осъществим, но отново е нужно стабилно управление. Промяна в модела на финансиране на театрите, когато се залага не само на количествен, но и на качествен критерий. Друга важна реформа е в начина на финансиране на археологическите разкопки. Искаме да направим така, че да се финансират цялостни проекти“, посочи тя.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2024. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика