Фандъкова обсъди приоритетите в зелените политики със зам.-кмета по околна среда на Лисабон Хосе Са Фернандес

В Столичната община кметът Йорданка Фандъкова проведе среща със зам.-кмета и председател на община Лисабон в направление "Околна среда" Хосе Са Фернандес. На срещата те обсъдиха прилагането на зелени политики и мерките за подобряване на качеството на въздуха в градовете, съобщиха от пресслужбата на СО.

"Задълбочаваме сътрудничеството между двете столици, които са градове с древна история. Целта ни е споделянето на опит и успешни практики за подобряване на качеството на живот на хората, с акцент върху справянето с предизвикателствата от промените в климата" – каза Хосе Са Фернандес. По думите му големите градове имат общи предизвикателства и трябва да споделят добрите примери.

Кметът Фандъкова посочи, че София се стреми да прилага зелените политики за подобряване на качеството на въздуха при реализирането на всички големи проекти. "Интересуваме се от опита Лисабон в тази сфера, който ще е "зелена столица на Европа" за 2020 г. През последните години София инвестира в развитието на най-екологичния транспорт – метрото, модернизирането на градския транспорт, като доставихме и първите електробуси с нулеви емисии. Предстои закупуването на още 15". Освен това София изпълнява програма за възстановяване и изграждане на паркове и градини, както и за залесяване. Последният голям проект е засаждането на Новата гора на София на площ от 225 дка.

Лисабон спечели приза "Зелена столица на Европа" за 2020 г. с акцент върху три направления: устойчивата градска мобилност, ограничаването на ползването на коли чрез приоритизиране на градския транспорт и пешеходното движение, както и развитие на система за зарядни станции за електромобили.

По отношение на системата за управление на отпадъците в Лисабон се работи за разделно събиране на отпадъци, както и оползотворяване на отпадъците за производство на електроенергия за 150 хил. домакинства.

Предвижда се опитът на португалската столица да бъде споделен в съвместни инициативи на експертно ниво.

На срещата присъстваха и съветникът на зам.-кмета на Лисабон по направление "Околна среда" – Педро Ваз и съветникът на председателя по "Околна среда" – София Кордейро, както и екипът на проект "Зелена София" на Столична община.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България