Фандъкова: Обсъждаме временно затваряне на нощните заведения в София

Снимка: Пламен Стоименов

Обсъждаме с колегите временното затваряне на нощните заведения. Днес имаме събиране на общинския щаб заедно с директора на столичната РЗИ и ще обсъдим този въпрос. Това го направиха много градове в червената зона в България. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред БТВ.

"Наблюденията ми са, че все повече хора носят маски и стават по-дисциплинирани. Въпреки това трябва да се вземат допълнителни мерки, които да са ефективни. Ще се насочим към местата, където не може да се спазва дистанция и не се носят маски", допълни тя. 

Относно евентуалното недоволство на бранша, тя посочи, че най-важното на този етап е да се запази здравето на хората. "Прогнозите за следващите дни и седмици са за двойно и тройно увеличаване на случаите. Няма здравна система, която да издържи. Ние сме в контакт с браншовите организации, важно е бизнесът да работи, но на първо място е запазването на здравната ни система", уточни тя.

"Следим какво става и в европейските градове. Знаете, че там има и по-сериозни мерки като вечерен час, ще обсъждаме и това. Ако се окаже ефективна мярката със затварянето на нощните заведения, мисля, че вечерен час няма да е нужен. Обсъждат се всички познати мерки, за да намалим събирането на хората и то при спазване на дистанция", добави тя.

Фандъкова обяви също, че е време по-големите ученици да преминат в дистанционна форма на обучение. Тя уточни, че не е нужно да обсъжда подобен ход с Образователното министерство, тъй като решението може да бъде взето самостоятелно на общинско ниво.

Кметът на София не възнамерява да отменя отново синята и зелената зона за паркиране, тъй като предишния такъв опит - по време на локдауна през пролетта, не е дал задоволителни резултати. 

Броят на леглата за COVID пациенти в интензивните отделения на София намаляват чувствително, каза столичният кмет и добави, че е разговаряла за проблема с директорите на лечебни заведения.

"Нови легла се откриват, но ситуацията с лекарите, медицинските сестри, санитарите е изключително сериозна. Те самите се заразяват, остават под карантина. Необходими са допълнителни мерки -  в България са най-леките възможни", каза Фандъкова.

По думите ѝ към момента контролът по спазването на съществуващите противоепидемични мерки е завишен. Тя уточни, че за последните 10 дни са направени над 600 проверки в градският транспорт за носене на предпазни средства - наложени са 59 санкции. Инспектирани са над 2000 търговски обекта.

Столичният кмет обясни, че с цел да не се струпват пътници в метрото, са пуснати два допълнителни влака за пиковите часове. Тя уточни, че 10% от машинистите не са на работа заради заразата. Според нея хората са изложени на най-голям риск от COVID-19 на работните им места и призова работодателите да спазват всички противоепидемични мерки в офисите.

Коментари

Задължително поле