Фандъкова: Орешарски спря парите за метрото

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че ще се кандидатира за четвърти мандат като градоначалник на София на 2 септември в изграждащата се станция „България”.

Едно единствено правителство е отказало да подкрепи строежа на подземната железница

Столичната община поела риск, за да продължи проекта

12 нови станции готови до средата на 2020 г.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова напомни пред „Труд”, че единственото правителство отказало да подкрепи строежа на метрото в София, е това на Пламен Орешарски.

През 2014 г. кабинетът не дава необходимото държавно съфинансиране от 15 млн. лв., за да бъде изградено продължението на линия 2 до станция „Витоша”, научи „Труд”. Кметът подчерта обаче, че работата за София значи да не се отказва пред трудностите. Затова тя е отказала да спре проекта и е осигурила сумата от общинския бюджет.

Градоначалникът уточни, че е предприела това действие, въпреки че колегите є са били против. След това Европейската комисия възстановява на общината отпуснатите средства. Давайки пример с тази разрешена ситуация, Фандъкова обясни, че смисълът и залогът на изборите е столицата да продължи да се променя. Тя показа колко държи на метрото като основен проект за София и споменавайки го сред приоритетните си поекти и за следващ мандат ако бъде избрана на предстоящите избори.

Освен това Фандъкова обяви, че ще се кандидатира за кмет точно на строящата се метростанция „България”. До края на годината ще бъдат пуснати първите 8 станции на линия 3 - участъкът от бул. „Вл. Вазов” до „Красно село”. Още 4 спирки в „Овча купел” ще са готови до средата на 2020 г.

 

Поръчка за половин милиард

Финал на търга за боклука в София

Утре изтича срокът за подаване на оферти за търга за почистването на София. Обществената поръчка е за близо половин милиард и е за 5 г. Тя е разделена на 9 позиции. Кандидат-кметът Мая Манолова попита защо търгът за сметопочистващите фирми се прави точно сега. Кметът на София Йорданка Фандъкова отговори, че предишната такава процедура е траела една година, а някои от сегашните договори изтичат на

1 юни догодина.

Коментари

Задължително поле