Фандъкова: Оставката на Елен Герджиков не е изненада, последните няколко месеца водихме разговори за промяна

Кадър от bTV

Благодаря на г-н Елен Герджиков, с когото работим заедно от 2007 г. – първо, в качеството ми на зам.-кмет, а той като общински съветник, в последните 9 години като председател на Столичен общински съвет и като част от екипа на успешните кампании за местни избори в София. Това се казва в изявление на кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщават от Столична община.

„За много от Вас оставката на председателя на съвета е изненада, но истината е, че в последните няколко месеца с г-н Герджиков и ръководството на групата на ГЕРБ-СДС водихме разговори за промяна в работата на групата на ГЕРБ, така че да бъде по-ефективна в работата за града. Това не са лесни разговори, но това е нормалният процес по вземане на решения и носене на отговорност в една демократична политическа партия.

И вчера имах разговори с г-н Герджиков и съм убедена, че той ще продължи да бъде активен и да защитава големите каузи, по които работим заедно.  Той беше сред основните двигатели на инициативата Европейска столица на спорта, която градът ни успя да спечели и успешно защитава; инициатор при сформирането на столичната програма за финансиране на детско-юношеския спорт с подкрепа на спортните клубове и школи, както и деен участник в борбата ни за възстановяване на Княжевския лифт.

Заедно с г-н Герджиков успяхме да привлечем и мотивираме много млади, образовани хора, които да се включат в работата както на групата на общинските съветници на ГЕРБ-СДС, така и в екипа на Столична община.

В моя екип от заместник-кметове в последните две години направих големи промени с желанието да включа млади, енергични хора, професионалисти в своята област. Това са зам.-кметовете по строителство, по екология, по дигитализация и по транспорт. Г-н Георгиев е част от младите и активни хора в групата на ГЕРБ-СДС.

Поздравявам г-н Георгиев с избора му за председател на Столичния общински съвет. Неговата задача, да води заседанията на съвета, няма да бъде лесна. Убедена съм в неговия професионализъм и вярвам в желанието му да намира решения на предизвикателствата в управлението на града, пред които се изправяме заедно. Слушах внимателно обсъжданията преди гласуването и личните обиди и квалификации, които бяха разменени. Може би напоследък е модно политиката да се превръща в място за размяна на лични обиди, видяхме го и в приключилия вече парламент. Надявам се общинският съвет на София да се опази от тази зараза, защото тя само задълбочава проблемите, а не ги решава. Всички ние сме избрани с прекия вот на гражданите и обидите са обида към големи групи хора. Затова и аз лично никога не съм си позволявала да отвръщам на агресията с агресия в политическите дебати.

Председателят на общинския съвет е пръв сред равни и като такъв той носи най-голямата отговорност затова в дискусиите на съвета да бъдат представени всички гледни точки. Пред нас стоят за решаване важни въпроси, най-актуалните, от които са свързани с градския транспорт и  „Топлофикация“, за които ще разчитам както на г-н Георгиев като председател, така и на всички съветници в СОС като принципал на общинските дружества.

Преди малко на среща в Министерството на транспорта, на която бяхме с министъра на транспорта, изпълнителния директор на НСОРБ и представители на автобусните превозвачи, обсъждахме механизма за компенсации на градския транспорт.

Пожелавам на адв. Георгиев да изпълнява задълженията си с достойнство и благородство. Младостта за мен никога не е била недостатък, а енергия и желание за промяна, които трябва да използваме за развитието на София. Успех и ползотворна работа“, се казва още в изказването на кмета на София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика