Фандъкова: От 2011 г. има тенденция за намаляване на вредните вещества във въздуха на София

От 2011 г. насам има устойчива тенденция за намаляване на вредните вещества във въздуха на столицата. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на конференция за качеството на въздуха – SOFAIR.

Като една от мерките в посока подобряване качеството на въздуха Фандъкова посочи новите автобуси и метрото. 75 000 тона вредни емисии са спестени годишно след построяването на втората линия метро. А с изграждането на третата линия се очаква да бъдат спестени годишно 50 000 тона вредни емисии, отчете кметът.

"90% от автобусния парк е подменен, закупуват се нови рециклирани трамваи. Подготвяме процедура за модернизация на трамвайните линии и закупуване на 13 нови трамвая",  изтъкна Фандъкова.

С решение на Столична община и Столичния общински съвет се спира закупуването на дизелови автобуси. Ще се търсят само електробуси и автобуси на газ., като към момента се подготвя процедура за закупуването на 20 електробуса, изтъкна Фандъкова.

По думите на кмета голямото предизвикателство е намаляването на финните прахови частици. През лятото те са били минимални, но през зимата се очаква показателите на тези частици да се повишат. "По отношение на намаляването емисиите от битовете горене има разработени проекти, но част от мерките са непопулярни, защото те засягат гражданите и навиците им", коментира Йорданка Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България