Въоръжаваме пехотата за 1,464 млрд. лева Военните канят 4 компании в търга за нови бойни машини

Полицията разследва жестоко убийство във Варна

Изнесоха опасния серовъглерод от „Химко“ извън страната

Лекари от „Пирогов” преглеждат с 5G връзка Технологията позволява дистанционни високоспециализирани консултации

Еврокомисар проверява казуса с партийните субсидии

Увеличават бюджета за национална туристическа реклама Браншът иска нови визови режими за турци и рунаци

Тим от Китай прави Бейл №1 в света по пари

Роналдо зарадва свой фен в Сингапур

1200 лева глоба за побой след засичане Таксиджия нанесъл телесни повреди на бизнесмен

Депутатът от БСП Явор Божанков: Зам.-губернаторът на Велико Търново Детелина Борисова с имоти на занижени цени

Колони от автомобили чакат да влязат у нас на ГКПП Гюргево – Русе

24 участници в битка за 200 000 лв. в „Игри на волята: България“ Снимките на новото приключенско риалити предаване започнаха

Седем държави свързаха традициите си с Велико Търново

Съдят бивш директор на домове за възрастни хора в Монтанско

Осем души от бандата, подготвяла убийства срещу магистрати, се признаха за виновни

Фандъкова: Поискахме устройствен план за Борисовата градина, за да не се допуска ново строителство

Моят ангажимент е да запазим Борисовата градина такава, каквато са ни я оставили. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред БТВ.

По думите й това лято, както винаги, ще бъде много работно и интензивно. „Грижата и инвестициите, които правим през всичките тези години в паркове и градини, показват ясно моето отношения и политиките ни към тях – възстановяване и строителство на нови паркове. Това всички го виждат. Само преди няколко години никой не искаше да ходи на зелените площи, защото те не се косяха. Днес парковете са пълни с хора и деца. В събота и неделя почти няма място в тях“, обясни столичният кмет.

„Ние продължаваме с тази грижа. Реконструкцията и строителството вървят. Започнахме с „Южен парк“, „Гео Милев“, „Докторската градина“, след това преминахме към големите паркове, включително Борисовата градина“, добави тя.

„Получихме за управление Борисовата градина от държавата. Започнахме да инвестираме в нея – осветление, видеонаблюдение, алеи. Неотдавна беше възстановен и Розариума“, поясно тя. „Тази грижа означава и да запазим това, което е останало от парковете и градините в нашия град. Именно затова ние поискахме да бъде изработен подробен устройствен план с цел да запазим територията и да не се допуска ново строителство“, уточни Фандъкова. Тя припомни, че сегашният план е изготвен от арх. Ковачев и неговия екип.

Попитана защо е върнала отново за преразглеждане и ново обществено обсъждане устройственият план, тя отговори: „В него те имат някой виждания или по-скоро възстановяване на Климатичното училище, което го няма в момента. Според мен това не е необходимо. Според мен тази територия трябва да остане територия за парка. Те поискаха преместване на игрищата на Спортна София и конната база. За мен това не е необходимо“.

„Моят подход и ангажиментът, който винаги съм поемала публично, е да запазим тази историческа част и много важна част от нашия град, такава каквато са ни я оставили и каквато досега сме успели да запазим, защото истината е, че особено в първите години на Прехода са се случили безобразия“, коментира още кметът на София.

Смяната на материали при ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ не води до финансова щета на Общината, каза кметът на София Йорданка Фандъкова относно предаването на съд бившия кмет на София Евгени Крусев заради злоупотреби по длъжност.

Във връзка с повдигнатото обвинения на Крусев за подмяна на част от материалите при ремонта на ул. „Граф Игнатиев“, Фандъкова коментира, че тази замяна е станала по искане на електротранспорта, който експлоатира тази линия.

Това се е случило след решение на експертен съвет с подписите на 29 души. „Искам да кажа, че този проект е огромен и е дело на много специалисти, инженери, проектанти“, отбеляза тя.

„Всъщност смяната не води до финансова щета на общината. Това, което е признато на изпълнителя като вложени материали е с по-ниска стойност, от това, което е заложено в тяхната оферта“, заяви Фандъкова. „За мен поуките са ясни. Трябва да има много ясна отговорност на всеки етап. Аз се постарах със санкциите и търсенето на отговорност на всеки от участници – всеки трябва да носи тази отговорност – проектантът, надзора, изпълнителя“, добави тя.

Попитана дали възнамерява да се кандидатира отново за кмет на София, Фандъкова отговори: „Когато наближат изборите, ще взема решение и ще го обявя публично. Сега наистина имаме страшно много работа. Следващата седмица започваме втория етап на ремонта на бул. „България“.

На въпрос кога ще бъде възобновено строителството на „Златен век“, тя отговори: „Моята позиция и тази на главния архитект на София е изключително ясна. Ние сме я заявявали многократно. Тя се споделя от много хора. Това е, че разрешението е изтекло и не е подновявано. Моята позиция няма да бъде променена“.

Йорданка Фандъкова коментира и продажбата на ЧЕЗ. Тя заяви, че като кмет на София за нея най-важно е инвестиции в дружеството, защото спирането на тока в някои части на града се дължи на липсата от такива.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.