Фандъкова: Поскъпването на водата в столицата е необосновано

Снимка: Архив

Не е обосновано искането за сериозно увеличение на цената на водата – това е позицията на Столичният общински съвет, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Днес Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъждаше дали да повиши цената на водата в столицата с 18%. Концесионерът поиска още повече – 30%.

„Поисках проверка от „Софийска вода“ по отношение на данните на базата, на които те са взели това решение“, посочи столичният кмет.

При 18-процентно увеличение един кубичен метър вода трябва да струва 2,16 стотинки с ДДС още тази година. През следващите пет години пък водата ще поскъпва плавно, докато стигне близо 2,70 лв.

Според потребителските организации, това е твърде висока цена. Окончателно решение КЕВР трябва вземе в края на месеца.

На фона на поредното опасно запрашаване в столицата, кметът посочи, че най-вероятно през следващата седмица ще бъде представена цялостна програма за подобряване качеството на въздуха.

Тя ще включва безплатен градски транспорт и ограничаване на автомобилите в най-натоварените зони на града в дните, когато се очаква въздухът да е най-мръсен.

Ще заработи и система за ранно предупреждаване на гражданите в такива ситуации, като броят на измервателните станции ще бъде увеличен.

Според Фандъкова високите нива на вредните частици показват, че основен замърсител е битовото отопление с твърдо гориво, предава БТВ.

Кметът каза, че преди дни се е срещнала със служебния министър на транспорта. Двамата са коментирали възможността за засилен контрол и спиране от движение на дизелови автомобили без катализатори, както и по-строг контрол при регистрацията на нови автомобили и при проверките в пунктовете за годишен технически преглед. ДАИ ще проверява дали се спазват нормите за замърсявания от автомобилите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Разбира се, че е АБСОЛЮТНО НЕЗАКОННО и трябва веднага да се спре. Едно такова “повдигане“ще коства на обеднелите и без това семейства, около 160 лв на мес. което като се прибави към другите консумативи е СКАНДАЛЕН ГРАБЕЖ. Но за мафията е добре, защото ще внесе допълнителни парета към дебелите им сметки. От лятото се очаква такса въздух – 10 лв на мес. Ако не си национализираме ресурсите, топлото, водата, газ и пр. ще става още по-жестоко. Не случайно нашите деди са се борили за национализация, особено енергията. Сега разбираме още по-добре радостта им след национализацията и 10 лв парно за двустаен апартамент за януари при 120 осн мес. заплата. Даже фандакова си го спомня:))) Кой има сметка от вдигане на водата? Кой има сметка от вдигане на цените на парното, кой има сметка от хвърляне на хиляди-милиони лв. за “машини от филипини“?

  2. Ей така скубят -е-в-р-о-г-е-й-о-в-е-т-е- българския народ, а парцала бойко минава след тях с голямата косачка и за хората остава само един гол -ч-е-п-. Но когато дойдат избори герберските ненаситни крадливи прасета обещават на лошия матриял, че ще забогатее. Да видим колко -д-е-б-и-л-и- и -и-д-и-о-т-и- има, които са готови да гласуват за крадливия парцал бойко.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.