Фандъкова: Посрещаме 24 май с изграждането на 7 сгради на училища и 7 детски градини

"Посрещаме 24 май с изграждането на 7 сгради на училища, 7 детски градини и реконструкция на 26 сгради на училища и детски градини." Това каза кметът на София Фандъкова при проверката си на строителните дейности на нова сграда на 175. ОУ „Васил Левски“ в с. Мрамор.

"Новата сграда ще включва физкултурен салон и две класни стаи и се очаква да бъде завършена до началото на следващата учебна година. Към момента децата провеждат часовете по физическо възпитание в една от класните стаи. С изграждането на новата сграда ще бъде осигурено и пространство за хранене на малките ученици. За строителството са отпуснати 1,2 млн. лева от Столичния общински приватизационен фонд. В село Мрамор предстои и ремонт на Детската градина № 176 „Зорница“" – каза още кметът Фандъкова.

"Инвестициите в образованието са особено важни, защото с тях осигуряваме добри условия за обучение, възпитание и отглеждане на нашите деца" – допълни още столичният кмет.

В момента се изграждат разширение на сградата на І Английска езикова гимназия и 112. ОУ в район „Оборище“, физкултурен салон на 176. ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Негован, сграда с физкултурен салон и учебни кабинети на 64. ОУ „Цар Симеон Велики“ в район „Витоша“ и сграда с девет класни стаи към 63. ОУ „Христо Ботев“, кв. "Требич", район „Надежда“, изграждане на столова и кухня към 104. ОУ, район „Триадица“.

По проекта за основен ремонт и реконструкция на 26 училища и детски градини, изпълняван по Оперативна програма „Региони в растеж“, в район „Връбница“ в момента се модернизират 70. Основно училище и 62. Основно училище. През тази година предстои да започне и модернизацията на 140. Училище в ж.к. „Обеля 2“ и Детската градина № 42 в ж.к. „Връбница 1“.

Столичната община ще подари над 1000 книги на български автори на училищните библиотеки по повод 24 май – Деня на славянската писменост и култура.

На проверката присъстваха зам.-кметът на София Ирина Савина, кметът на район „Връбница“ Младен Младенов и общинският съветник Татяна Георгиева.

На 24 май празничната церемония в София ще започне в 11.00 ч. с тържествен водосвет при паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий“. От 17.00 ч. на Лятната сцена НДК ще започне „Празник на буквите”, организиран от Столична община, НДК и Българското национално радио.

В Софийската филхармония ще се проведат два концерта - от 12 ч. на Детския филхармоничен хор и от 19 ч. празничен концерт, в който ще звучат "Песен" из "Българска сюита" на П. Владигеров и Симфония N5 от Чайковски. От 16 ч. в празничния ден Софийската опера, столичани ще могат да се насладят на "Янините 9 братя" от Л. Пипков.

Коментари

Задължително поле